Proksi tähendab volitatud isikut. Kohtvõrgu arvutitele tähendab see võrguühenduse vahendajat. Proksisid on mitut tüüpi, näiteks veebiproksi kopeerib külastatud veebilehed kõvakettale. Kui siis lehte külastate, serveerib proksi vahemällu salvestatud versiooni, kui see on värskeim variant (kiire, kui saidilt staatilisi faile alla laadida).

Veebilehitsejas on lehekülg, mis võimaldab suunata selle proksiserveri poole, mitte võrgu vaikelüüsi (default gateway) poole. See lüüs on tavaliselt ruuter või püsiühendusemodemi külge ühendatud arvuti. Mõned proksid blokeerivad ka teatud sisu, eriti firmavõrkudes.

Kasutajal võib tekkida kiusatus proksisätted brauseris tühistada, et külastada saite, mida ülemus ei tahaks tööajast lubada. Süsteemiülemad blokeerivad oma tulemüüri juures seetõttu internetile ligipääsu, välja arvatud liiklus proksi poolt või poole. Siis saab kohtvõrgust väljaspool olevale ligi ainult proksi kaudu. See annab süsteemiülematele palju kontrolli internetikasutuse üle. Vanemad saavad seda kasutada ka näiteks laste takistamiseks, ja muidugi turvataseme tõstmiseks.

Kui näete tulemüüri logifailis ootamatuid ligipääsukatseid, mis pärinevad proksi kaitstud võrgust, on nende põhjuseks tõenäoliselt pahavara, mis ei oska kohalikku proksit testida ja püüdis otse netti pääseda.

FreeProxy ehk FreeProxy Internet Suite on tasuta Windowsipõhine proksiserver, mis pakub netipuhverdamist surfamiskiiruse tõstmiseks ning suudab keelatud veebidomeene blokeerida. See töötab Windows 7 all ja peaks ideaalis jooksma iseseisvas arvutis. Link selle hankimiseks on teksti lõpus.

Kui rakendus on paigaldatud, klikkige FreeProxy Control Centre'il. Esialgu on vaja seda konfigureerida ja testida. Avage käsurida ja sisestage sinna sõna ipconfig. Kui Enterit vajutada, ilmub üks või rohkem infoblokki.

Leidke see, mis puudutab serveri Ethernetiühendust (tavaliselt esimene) ja märkige ära vaikelüüsi (default gateway) ja domeeninime serveri (DNS serveri) IP-aadressid. Esmalt peab loobuma sellest, et dünaamilise hostikonfiguratsiooni protokoll (DHCP) annab käsu peale IP-aadresse, ja valima fikseeritud aadressi. Siis saavad teised võrgusolevad arvutid proksiserveri kindla aadressi kaudu üles leida.

Windows 7 või Vista all tuleb siis Control Panel avada ja klikkida Network and Internet / Network and Sharing Centre'il. Windows 7 puhul klikkige vasakpoolses paanis Change Adaptor Settingsil ja tehke topeltklõps Local Area Connectionil. Vistas klikkige Manage network connectionsil ja edasi sama (topeltklõps Local Area Connectionil).

XP Control Panelis tehke topeltklõps Network Connectionsil ja teine topeltklõps Local Area Connectionil. Klikkige Propertiesil, mispeale tekib aken praeguse konfiguratsiooni näitamiseks. Tehke topeltklõps Internet Protocol Version 4 (TVP/Ipv4) lahtris. XP kutsub seda lihtsalt Internet Protocol (TCP/IP).

Ilmub uus aken, mis näitab, kuidas arvuti oma IP-aadressi saab. Klõpsake raadionupul markeeringuga Use the following IP address. Teie vaikelüüs (ruuter) on tavaliselt aadressiga 192.168.0.1, nii et sisestage neljandale positsioonile teistsugune number, 192.168.0.2 näiteks.

Kui te pole kindel, kas see aadress on juba kasutusel, avage käsurida ja sisestage seesama uus number. Kui käsk jääb rippuma ja kuvab lõpuks rea aegumisi, pole aadress veel kasutusel. Järgmiseks sisestage alamvõrgu mask (subnet mask) 255.255.255.0 ja vaikelüüsi IP-aadress sobivatesse sisendkastidesse.

Valige Use the following DNS server addresses raadionupp ja sisestage üles märgitud domeeninime serveri (DNS server) IP-aadress. See on küllap sama seade nagu vaikelüüs. Klõpsake OK ja sulgege vanemaknad.

Nüüd peame veebilehitseja panema proksi kaudu internetsis käima. Avage erinevas internetiühendusega arvutis Internet Explorer 8 ja klikkige Tools / Internet Options. Connectionsi all klikkige LAN Settingsil.

Alaaknas pange linnuke Use a proxy server for your LAN ette. Sisestage valitud uus aadress (näiteks 192.168.0.2) ja muutke pordinumber 8080-ks. Siis klikkige OK, sulgege vanemaken ja püüdke leheküljel surfata. Proksi ei tööta, nii et protsess lõpeb aegumisega.

Sisenege uuesti FreeProxy Control Centre'isse, klõpsake Start/Stop nupul ja ilmub uus aken. Proksi käivitamiseks klikkige Start-nupul Console Mode paanil akna alaosas.

Windowsi tulemüür võib märku anda ja teatada, et on programmi blokeerinud. Siis tuleb lubada FreeProxyl koduvõrgus suhelda ja klikkida Allow Access. Brauseris saab lehte värskendada F5-ga. Nüüd peaks see korralikult toimima.

Proksiservereid kasutatakse tihti internetisisu blokeerimiseks ja FreeProxy teeb seda bänninimekirjade kaudu. Klõpsake Control Centre'is Ban Listsil ja rakendus kuvab vastava halduri Ban List Manager. Klõpsake New.

Bänninimekirjad jagunevad eri kategooriatesse. Add abil saab kategooria lisada, mispuhul ilmub uus aken. Sisestage nimi, näiteks Siia Ära Ligi Lase. Võite ka märkida, mida proksi teeb, kui kasutaja üritab keelatud leheküljele pääseda - näiteks kuvab veateate. Selle võib kinnistada Standard Response valikuga ja Done klõpsates.

Kategooriasse interneti- või IP-aadressi lisamiseks klikkige Manage Category Detailsil. Siis klõpsake Add URL/IP peal ja sisestage kasti aadress. Internetiaadressi puhul jätke http://www eesliide ära.

Kui olete valmis, vajutage Done. Kinnitage, et tahate muudatused alal hoida, ja sisestage bänninimekirjale failinimi. Et FreeProxy taipaks, millist tüüpi liiklust keelata (antud juhul HTTP), tehke topeltklõps vaikimisi Proxy kandel kasutajaliidese põhipaanil. Valige Local Binding nimekirjast oma LAN-kaart ja valige Permissions. Avaneb alaaken. Valige Add Resource, muutke tüübiks Ban List URL of IP address ja vajutage igal alaaknal Done, et neist lahti saada.

Põhiliideses klikkige Optionsil, siis linnuke Activate the Ban List? ette ja valige bänninimekiri selle all oleva failibrauseri alt. Proksi tuleb taaskäivitada, siis proovige keelatud saidile läheneda. Brauser ei tohiks midagi laadida, aga peaks lubama mujal surfata.

Et linkida vealeheküljele, avage nimekiri uuesti, klõpsake relevantsele kategooriale ja muutke ümbersuunamisvastus Error Page'iks. Klikkige kaustaikoonil ja valige vealehekülg. Open aitab selle valida ja Done kinnistada. Klikke ka Ban Listi aknas Done ja nõustuge vajadusel nimekirja salvestama. Done ja taaskäivitus proksile. Kui nüüd keelatud saidile minna, peaks ilmuma teie valitud vealehekülg.

Et pidada logi domeenidest ja IP-aadressidest, mida isik või programm teie võrgust üritab külastada, klikkige Optionsil ja edasi Log access datal. Sisestage logifailile rada ja failinimi ja jätke rapordisisu keelatuks (Forbidden). See tähendab, et salvestate ainult katseid keelatud sisu külastada.

Show full URL võimaldab keelatud leheküljeni terve raja salvestada. Klikkige Done, püüdke keelatud internetiaadressil surfata ja uurige, mis logifaili sisule lisandub.