Tehnoloogiahiid ja FBI on juba tükk aega jagelenud sel põhjusel, et FBI soovib ligi pääseda detsembris San Bernardinos 14 inimest mõrvanud terroristi telefoni iPhone 5C sisule. Kohus otsustas veebruaris, et Apple peab looma tarkvara, mille abil FBI telefoni sisule ligi pääseks. Apple teatas, et ei plaani niinimetatud tagaust oma operatsioonisüsteemile luua, kuna see rikub ettevõte privaatsuspõhimõtteid. Operatsioonisüsteemi seda versiooni, mis on terroristi telefonis, ei suuda lahti muukida ka Apple ise.

Müstiline häkker

Nüüd aga, pärast eilset Apple´i uute toodete kevadist esitlusüritust teatas FBI, et nad on leidnud viisi, kuidas ilma õunafirma abita telefoni sisule ligi pääseda. FBI tegi avalduse, et istung ära jäetaks ja menetlemine peatataks ning kohus rahuldas soovi. Häkkimises aitab FBId tundmatu, ilmselt valitsusorganite väline kolmas osapool, kes oli föderaalsele juurdlusbüroole oma meetodit ka demonstreerinud. Enne, kui tegeliku muukimise juurde minnakse, eelnevad sellele ka testid.

Edu lõpetab kohtuasja

FBIl on aega oma abilisega telefoni sisule ligi pääseda 5. aprillini ehk kaks nädalat, siis on lubatud asjade seisust ja tulemustest teada anda. Teatati, et juhul, kui muukimist saadab edu, võetakse kaebus Apple´i vastu tagasi ja kohtuasi loetakse lõpetatuks.
The Verge vahendab, et sellest hoolimata on kodanikuõiguste grupid protestimeeleolus ja tänagi peaks kohtuhoone juures toimuma meeleavaldus – hoolimata sellest, et istung jäi ära.
„Asi polnud kunagi selles ühes telefonis, vaid jõuhaaramise katses,“ ütles kampaania Fight for the Future juht Evan Greer. Greeri sõnul lootis FBI, et Apple ikkagi loob neile tarkvara ja sellega luuakse ohtlik pretsedent, mida jõustruktuur on aastaid oodanud. „Selle asemel jooksevad nad nüüd minema, saba jalge vahel,“ sõnas ta.