Mugavuse ja kompaktsuse kõrval on nutitelefoni kaamera eelisteks ridamisi loodud lisaseadistusi, mis pildistajat foto tegemisel tõhusalt aitavad. Seda nii segavate mõjurite välistamisel, kui rääkida näiteks vähesest valgusest või fotograafi kätevärinast, kui ka ülilihtsate liigutustega väga kihvtide eriefektide lisamisest piltidele. 

„Võtame näiteks mobiiltelefoni Sony Xperia Z seadistuse naeratusepäästik. See seadistus teeb inimesest pildi päästikule vajutamata just siis, kui inimesel on silmad lahti ja ta naeratab. Pildistaja lihtsalt hoiab nutitelefoni käes ning telefon jälgib pildistatavat ning teeb ülesvõtte õigel hetkel automaatselt,“ rääkis Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomann. 

Mobiiltelefoni kaamerate eriefektid võimaldavad Mailiis Ploomanni sõnul teha foto must-valgeks, muuta pildi värve või koguni inimese näokuju. Pildi saab teha isegi koos heliga, näiteks fotografeerida hetke täiuslikuks jäädvustamiseks iseendaga ka tänavamuusikut ja tema muusikat või last koos möirgava lõviga. 

Ajavõtte seadistus aitab foto salvestada sekund enne ja sekund pärast nupule vajutamist, mis kindlustab õige hetke tabamise. Tänu sellele ei lähe kaotsi ükski hästi sooritatud batuudi- ega vettehüpe. Mobiiltelefoni HTC One seadistus Zoe paneb sinu poolt üritusel tehtud piltidest kokku 30 sekundilise lühifilmi, lisades ise ka efektid ja taustamuusika.

Nokia Lumia tippmudelite ja LG G2 seadistus OIS (optiline pildi stabilisaator) aitab pildistajal foto või video üles võtta liikumises olles - autoga sõites, jalutades ning välistab ka fotograafi käevärina. Seadistus aitab stabiliseerida pildi ning tehtud foto ei jää udune ega video värelev. 

Mailiis Ploomanni sõnul on mobiiltelefoni kaamerate kvaliteet niivõrd hea, et isegi siis, kui inimest huvitab filmimine või kunstiline pildistamine sügavamalt, saab ta valida endale täpselt õige nutitelefoni, mis aitab hobi arendamisele kaasa. Ekstreemspordiga tegelejatele on ideaalseteks kaaslasteks niiskuse ja tolmukindlad Sony Xperiate sarja telefonid või väga heade kvaliteedinäitajatega HTC One X. Väga palju erinevaid efekte omab Samsung Galaxy S4. Lumia tipptelefonid on näidanud end väga heast küljest hämaras pildistamisel, sobides ideaalselt selleks, et öises vanalinnas kaadreid jäädvustada. 

Nutitelefone kaamerana eelistavad inimesed üha enam ka seetõttu, et mobiilse interneti olemasolu korral on fotosid lihtne jagada sõprade ja lähedastega. Jäädvustatud kaadreid saab koheselt jagada Facebookis, salvestada need pilve või saata koju e-kirja teel. 

Kuna nutitelefonide valik on suur, siis siit mõned näpunäited, mille järgi aru saada, et nutitelefoni kaamera vastaks inimese vajadustele ja ootustele. „Mobiiltelefoni kaamerate puhul on kõige olulisem vaadata megapikslite arvu, mis näitab kui hea ja terava foto suudab kaamera teha,“ rääkis Elisa tooteturunduse osakonna juht. „Täpsemalt selgitades koosneb tehtav pilt imeväikestest punktikestest ehk pikslitest ning pikslite arv näitab, kui mitu punktikest asetseb paremalt vasakule ja ülevalt alla. Nende punktikeste arv määrabki pildi kvaliteedi.“

Selleks, et teha pilti, mis näeb mobiiltelefonis enamvähem hea välja, peab kaamera olema vähemalt 3-3,2 megapiksline. Kui on soov teha pilti, mille kvaliteet on hiljem ka arvutist vaadates heatasemeline, tuleks soetada vähemasti 5 megapikslise kaameraga telefon. Siinjuures tuleb silmas pidada, et 5 megapiksline kaamera teeb väärt pildi sel juhul, kui on piisavalt valgust. Tubastes tingimustes ja pimedas nii head kvaliteeti ei saavuta ning samuti tuleb arvestada, et tehtud pilt on ilus telefoni ekraanilt ja arvutist vaadates, kuid väljaprintimiseks veel ei sobi.

Kallima hinnaklassi telefonid, mille kaamerad on 8-13 megapikslilised, teevad juba selliseid pilte, mille kvaliteet on tihtipeale parem kui keskmisel digikaameral ja mis sobivad ka väljaprintimiseks. 

Väga kvaliteetse kaamera leiab järgmistest mobiiltelefonidest: Sony Xperia Z1, Samsung Galaxy S4, HTC One X, LG G2, Huawei Ascend P6 ja Nokia Lumia 920 ja 925. Soodsaima hinnaga sellest valikust on Huawei nutitelefon - Elisa püsikliendile hinnaga 252 eurot. Eraldi tasub välja tuua veel ka nutitelefoni LG Optimus L7 II, millel on ülikvaliteetne kaamera (8 megapiksline) väga soodsa hinna juures. Selle telefoni hind on Elisa püsikliendile kõigest 179 eurot.