Aga see pole kõik, nädal on olnud telefoniuudiste osas erakordselt tihe, ja siin teeme veel neljast mudelist juttu, mis tähelepanu väärivad.

Androidi ühe isa uue firma telefon

Esiteks, Essential Productsi põnevusega oodatud debüüttelefon Essential PH-1 on pärast ootamatut viivitust siiski müügile tulnud ja esimesed arvustused on soosivad.
Essential PH-1 (Foto: tootja)

Näiteks Engadget kiidab USA-s 699 dollarit maksva seadme eeskujulikku koostekvaliteeti ja töökiirust, ilusat peaaegu raamita ekraani ja väga korralikku akukestvust.

Samas kurdab, et ekraan võiks heledam olla ja kaamera kvaliteet jäävat teiste uuemate tippmudelite omale alla.

Yota kolmas tulemine

Venemaa mobiilioperaator Yota lubab, et väljastab peatselt oma kolmanda telefoni. Esimene Yotaphone ilmus 2013. aastal ning paistis silma nii korraliku hinna ja põhinäitajate suhtega kui ka esimese telefonina, millel on alati aktiivne lisaekraan mitmesuguse kiirinfo kuvamiseks.

Kuna lisaekraan põhineb e-ink-tehnoloogial nagu paljude e-lugerite omad, siis ei kuluta see palju energiat, aga kuvab siiski igasugust vajalikku kiirinfot nagu kaardid, lennuki-pardapääsmed, Twitteri säutsud, kirjad, sõnumid.
Foto: tootja

Yotaphone 3 peaks ilmuma septembri keskel, baasmudeli hind on umbes 300 eurot, mille eest saab:

* 5,5-tolline põhiekraan, 1080 x 1920 pikslit

* 5,2-tolline e-ink-lisaekraan telefoni tagaküljel

* Android 7.1 opsüsteem, YotaOS 3.0 kasutajakeskkond

* Snapdragon 625 kiip

* 4 GB töömälu, 64 või 128 GB andmeruumi (viimane kergitab hinda ca 80 euro võrra)

* 13 MP põhikaamera, kaksik-LED-välk, 12 MP esikaamera

* USB-C, sõrmejäljelugeja, VoLTE kõnede tugi

* 3300 mAh aku

Eriti turvaline nutitelefon

Nutitelefonid on kurikuulsad kasutajainfo salamisi laialijagajad – vahel ka siis, kui vastavad load on kasutaja poolt eemaldatud.

Meie privaatsust ja avatud tarkvara austavaid sülearvuteid tootev USA San Francisco firma Purism teatas oma esimese nutitelefoni loomise kohta, mis jagab samu väärtusi.

Valmimas on "maailma esimene krüpteeritud ja avatud platvormil põhinev" nutitelefon. Esimest on ennegi nähtud, teist vist tõepoolest mitte.

Librem 5 nimelise telefoniga tehtavad kõned ning saadetavad sõnumid ja e-kirjad on krüpteeritud (ka helistaja number jääb peitu). Veebisurf toimub virtuaalprivaatvõrgu vahendusel.

Foto: tootja

Aparaat toetab "kõiki" GSM, UMTS ja LTE võrke ning võimaldab eemalt oma kaamerat, mikrofoni, wifi- või Bluetooth-ühendust ning isegi andmesidet välja lülitada. Täpselt nagu Purismi sülerites.

Seade jooksutab Purismi loodud Linuxipõhist opsüsteemi PureOS ja kuna see on avatud lähtekoodiga, siis võib igaüks seda soovi korral täiendada ja muuta.

Meepotis on ka tilgake tõrva, nimelt napib telefoni turuletoomiseks raha – Purism algatas seetõttu ühisrahastus-kampaania, millega loodab 1,5 miljonit USA dollarit koguda. Forte uudise ilmumise ketkel on koos sellest vaid tühised 65 620 dollarit, aga ligi kaks kuud on veel aega lisada.

Libre 5 trump on ka hind. Kui seade ilmub tootja poolt praegu lubatava 599-dollarilise hinnaga, siis see on taskukohasem privaatsusele ja turvalisusele keskenduv telefon kui ükski senine!

Lamborghini luksustelefon

Uusimate tipptelefonide hinnad võivad nõrgemanärvilist telefonihuvilist ehmatada – Note 8 maksab 999 eurot ja tänavusügisene iPhone olla veelgi kallim kui veebikõmu uskuda.

Selle kõrval pole Lamborghini Mobile'i vastne luksustelefon Alpha One oma 2450 USA dollari suuruse hinnasildiga muidugi mingi asi.

Küll võib informeeritud ostjat häirida teadmine, et sellise rahapataka eest ei saa isegi tippnäitajaid, vaid pigem midagi viis korda odavamasse aparaati sobivat:

* Android 7
* Snapdragon 820 kiip
* 4 GB töömälu, 64 GB andmeruumi, loeb SD mälukaarte
* 5,5-tolline ekraan, AMOLED, 1440 x 2560 pikslit
* 20 MP põhi- ja 8 MP tagakaamera
* stereokõlarid, DAC, AMP, Dolby Atmosi heli
* 3250 mAh aku, QuickCharge 3.0 kiirlaadimine
* sõrmejäljelugeja, ruumi kahele SIM-kaardile

Luksustelefoni kohta on hinna ja kvaliteedi suhe siiski kõrge, arvestades selles vallas seni normaalseks peetavat taset.

Eelkõige maksad muidugi Lamborghini logo ja erimaterjalide eest, millega Alpha One tavatelefonide ees uhkeldada saab.

Kuldplaatidega roostevabast terasest raam, käsitsi viimistletud Itaalia nahk (sellest on ka kaasasolev telefoniümbris), samast vastupidavast vedelsulamist korpus nagu Lamborghini autodes...