Windsor eeldab, et Nokia nutitelefonide operatsioonisüsteem Symbian peab läbi tegema põhimõttelised muutused, et sellest saaks konkurentsivõimeline lahendus. Need muutused võtavad aga aega ja nii eeldab Windsor, et uus Symbian saab valmis 2011. aasta alguseks ja jõuab müüki aasta lõpus, vahendab EETimes.

Windsor tunnistab, et Nokia uus Maemo operatsioonisüsteemiga N900 nutitelefon on äratanud märgatavat huvi, kuid massiturul ei hakka säherdused seadmed ilma tegema enne 2011. aastat.

Symbiani operatsioonisüsteemiga on toimumas kaks suurt muutust: rakenduste keskkond kolib üle Qt raamistikule ja optimaalse jõudluse saavutamiseks integreeritakse Qt alama taseme tarkvaraga. Samuti saab Symbian täiesti uue kasutajaliidese, mis seab Nokia võrdsele pulgale HTC (Android, WinMo) ja Apple'i nutitelefonidega.

Mõlemad uuendused tingivad märkimisväärsed muutused Symbiani lähtekoodis ja kui soovitakse, et vanemad rakendused uues keskkonnas töötaksid, tuleb need ümber kirjutada.

Kõik eelpoolnimetatud tegevused on piisavalt keerukad ja aeganõudvad, mille tõttu jõuavad arvestatavas mahus uude Symbian 4 operatsioonisüsteemi alles 2011. aasta esimesel poolel. Kuna uue operatsioonisüsteemi tarbeks telefonide arendamine võtab aega pool aastat, jõuavad esimesed telefonid turule 2011. aasta lõpus.

See on ka põhjus, mis Nomura analüütikud arvavad, et Nokia ei suuda luua mõjukat toodet enne 2011. aastat ja mille tõttu Nokia turuosa on jätkuvalt surve all.

Eelmisel nädalal tutvustas Nokia mitmeid uusi nutitelefone ja tänavu teises kvartalis oli ettevõtte käes 45 protsenti nutitelefonide turust.