Aastat kümme tagasi oli aeg, mil aasta jooksul saabus müügile kümmekond uut mobiilimudelit. See oli veel see periood, kui mobiiliturgu valitsesid Nokia 5110 ja 6110 ning loomulikult üks pikaealisemaid mudeleid Nokia 3310.

Eelmisel aastal saabus Nokialt Eesti turule üle neljakümne uue mudeli ning käesoleva aastanumbri sees on müügile tulnud juba üle kolmekümne viie uue mudeli. Teinekord tekib küsimus, kes oma telefoni iga poole aasta tagant välja vahetab — aga ju need inimesed on olemas.

Kui muidu on ühe mobiiltelefoni tootmise elueaks kujunemas 4 kuni 6 kuud, siis ärimaailmas kulgeb aeg aga omasoodu ning head ja õnnestunud mudelid on tootmises pikemat aega. Nokia ühe õnnestunud ärimudeli E65 elueaks sai poolteist aastat ning alles augustis nägi ilmavalgust tema järeltulija — Nokia E66. Vaatame, kas uus on parem kui vana — ehk mille poolest uus ületab oma eelkäijat?

Välimus

Kuigi aastat poolteist tagasi algas läikivate vidinate buum, sai Nokia E65 selga soliidse nahkse kuue ja sellega mõnusalt sobiva värviga korpuse. Värvivalikus oli lõpuks lausa 7 erinevat tooni, uuel mudelil hetkel vaid kaks — tume Grey Steel ja hele White Steel. Uus E66 aga hiilgab sõna otseses mõttes roostevaba terasest kroomitud tagakaanega. Ka esipaneelil asuvad juhtnupud on saanud läikiva plastkatte. Selline kiiskav kooslus võib mõne puhtust ja korda taga ajava kasutaja hulluks ajada, sest sõrmejälgedest mobiili korpusel ja ekraanil ei pääse. Abi oleks pehmest lapikesest — sarnasest, mida kunagi Nokia 8810-le kaasa pandi. Numbrinupud on laiemad, aga kõrguses madalamad kui eelmisel mudelil. Vana E65 disain meeldis rohkem — seis 0:1.

Ekraan

Kuigi ekraani pikslite ja värvitoonide arv on samaks jäänud, on uus ekraan 0,2“ kasvanud ning seetõttu ka paremini loetav. Lisandunud on andur, mis automaatselt pöörab ekraani pildi vertikaalasendist horisontaalseks, kui telefon teistpidi kätte võtta. Selline lahendus on hea ja mugav veebis surfamiseks, dokumentide lugemiseks ning mängimiseks. Paha aga meilile vastamiseks ning sõnumite kirjutamiseks, kuna siis on nupuklahvid ebamugavalt käe all. Üks eksklusiivne uuendus on ka ekraani režiimi vahetus, mis võimaldab kasutada kahte eelnevalt defineeritud ekraanipilti koos erinevate rakenduste ikoonide kuvamisega. Vaikimisi on ühe režiimi nimetus töö ning teine isiklik. On loomulik, et vabal ajal ei taha kasutaja teada tööasjust, vaid eelistab sporti, muusikat või matkamist. Vastavalt saab muuta programmide ikoone erinevates režiimides. Seis 1:1.

Telefon

Mobiiltelefoni põhifunktsioon oli ja on jätkuvalt kõned. Kuuldavus on hea ning vaikses autos on võimalik kasutada “valjuhääldi” võimalust. Saab kõik kõned räägitud ilma spetsiaalse “käed-vaba” seadmeta. 3,5 võrgust suudab telefon kiirelt GSM võrku ümber lülituda ning seetõttu ei lähe ka saabuvad kõned kaduma nagu eelkäijal. Üks uus nimeotsingu võimalus on telefoni lisandunud — hakates numbreid valima, proovib telefon leida numbritele vastavate tähtede järgi telefoniraamatust nimesid — see teeb otsingu telefoniraamatust kiiremaks, kuna ei pea täiendavalt telefoniraamatu nupule vajutama.

Telefoni on koheselt installeeritud Advanced call manager elik siis maakeeli laiendatud kõnede korraldaja — kerge näputöö tulemusena on võimalik telefoniraamatus olevad nimed grupeerida erinevatesse listidesse ning valides tööaja või vabaaja, käitub telefon vastavalt kasutaja määrangutele — vabal ajal saavad saabuvad töökõned kinnise tooni, aga sõpradele on kasutaja kättesaadav. Seis 2:1.

Andmeside

Võrreldes E65-ga on lisandunud ülikiire HSDPA, mis võimaldab allalaadimise kiiruseks kuni 3,6Mbps. Uuenenud on ka bluetooth-ühenduse kiip, mis nüüd toetab ka käed-vabad režiimil stereoheli.

Loomulikult ei puudu ka WiFi kiip, mis toetab 802.11b/g standardeid. Huvitav, millal mobiilidesse a ja N standardi kiibid jõuavad? Arvutiga ühendamiseks saab kasutada nii bluetoothi, infrapunaliidest kui ka USB kaablit. Pistik telefoni küljes on nüüd micro USB, mitte enam Nokia enda Popup port. Seis 3:1.

Programmid

Peale kauge vahemaa vahendamise ning andmeside võimaluste leidub telefonis ka mitmeid vajalikke rakendusi, millest mõned on vajalikud töö tegemiseks ning teised vaba aja sisustamiseks.

Mail for Exchange on Nokia programm, mis üle andmeside suhtleb MS Exchange meiliserveriga, tuues meilid mobiiliekraanile, uuendades kalendrikirjeid ning sünkroniseerides kontaktide listi. Kuigi vahepeal tundus, et Nokia kipub eemalduma “pisipehmest”, siis Nokia pressiteade 10. septembrist räägib vastupidist — nüüd on see teenus kättesaadav kõigile Symbian operatsioonisüsteemiga mudelitele.

QuickOffice saab hakkama MS Office 2003 failide lugemisega, aga Office 2007 failide näitamiseks ja redigeerimiseks tuleb oma rahakotti kergendada 786.55 krooni võrra. Multiscanner suudab läbi digikaamera objektiivi tuvastada visiitkaarte ning salvestada neid ka telefoniraamatusse.

Nokia Kaardid ehk Audio-GPS on vahepeal keeltekursustel käinud ning suudab nüüd lausa maakeeli juhendada — pööra vasakule, liigu otse ja hoia vasakule. Navigeeritava versiooni litsentsi pikkus on nüüd üks aasta — ega pikemat polegi vaja — aasta pärast tuleb uus ja veelgi parem telefon.

Locr seob digikaameraga tehtud foto GPS-st saadud koordinaatidega. Võimaldab tehtud fotod kiirelt üles laadida ning määrata, kas soovid neid pilte jagada teistega või hoiad neid privaatses folderis.

Sport Tracker on mugav abivahend sportlike eesmärkide saavutamiseks. Võimalik on valida eeldefineeritult jalutamine, jooksmine, jalgrattaga sõitmine või suusatamine, lisada saab veel kaks omalt poolt määratletut — näiteks rulluisutamise, mis on Eestis suhteliselt populaarne spordiala.

Määrad kasutaja andmed — vanus, pikkus, kaal ja sugu — ning lülitad programmi tööle, kui lähed näiteks koeraga õhtul jalutama. Koju tagasi jõudes näed ekraanilt, kui pika teekonna maha käisid, kiirustest keskmist ja maksimaalset ning koostöös GPS-iga ka läbitud teekonna pilti graafiliselt. Täielikust Polarise kellast on puudu vaid pulsimõõtur, arenguruumi veel on.

Loomulikult ei puudu telefonist ka mängud — E65 golfimäng on asendatud 15 erineva pasjansiladumisega ja RT GR nimelise autode võidusõiduga. Tundub, et vanad 286-l mängitud mängud on saavutamas oma taassündi mobiilides. Seis 4:1

Mugavus

Bluetoothi sisse- ja väljalülitamiseks piisab nüüd vaid pikast vajutusest * nupule — ei pea enam raiskama kiirvaliku rida, et sinna bluetoothi ikoon lisada.

Ja veel — saabuva kõne helinat on võimalik hääletuks lülitada imelihtsalt — koputa telefoni näpuga paar korda ning telefon ongi hääletul režiimil. Vastamata kõnesid ja saabunud uusi sõnumeid näitab nüüd visuaalselt juhtklahvi ümber vilkuv tuluke.

Ainuke asi, mis veidi häirib kasutamist, on kaamera nupp aparaadi küljel. Miskipärast peab menüüst enne kaamera tööle panema ning alles siis saab kasutada seda kaamera nuppu pildistamiseks. Kui nupp on eraldi välja toodud, siis võiks sellel ka mingi funktsioon olla.