Nii võib mõttelõng üsna kergesti sassi minna. Vaatame järgnevalt mõningaid lahendusi, mis aitavad keskendumist säilitada, kirjutab Digitark.ee.

Eemalda segajad

Kui tegevus nõuab tähelepanu koondamist, siis kõik asjad, mis piiksuvad, lahti hüppavad ja muul moel segavad, tuleks “vaigistada”.

See tähendab, et lülita oma meiliprogrammis välja funktsioon, mis iga uue e-kirja saabudes kuvab ekraanile väikse hüpikteate, et saabus uusi kiri (saatja ja pealkirjaga).

Samuti tasub kinni panna Fleep, Skype ja muud sarnased teenused, mis heli või akna kujul teavitusi saadavad.

Isiklikust kogemusest soovitan sulgeda internetibrauseris kõikvõimalikud sotsiaalvõrgustikud. Esiteks on siis kiusatust vähem, teiseks – ka seal tekib heli, kui keegi alustab sinuga vestlust. Veel parem on heli üldse vaikseks keerata – siis ükski teavitusheli kindlasti ei sega.

Piirangud nutiseadmes

Telefoniga, mis on tihtilugu pidevalt internetiga ühendatud, tulevad samad teavitused kui arvutisse. Lihtsalt seal on kindlasti veel mõni rakendus lisaks, mis nõuab tähelepanu helide ja teavitusakende näol.

Tasub kasutada lihtsaid lahendusi: hääl maha, vajadusel vibreerimine samuti maha, et tähelepanu saaks kontsentreerida vaid kõige olulisemale.

Kui elukorraldus võimaldab, saad piirata sissetulevaid kõnesid – näiteks määrata ajavahemiku, mil sulle tehtavad kõned endast märku ei anna või lubada vaid kõned olulistelt telefoninumbritelt. See on tegelikult tõhus viis vaikuse ja keskendumise säilitamiseks.

Rakendused, lahendused segajate piiramiseks

Üks peamisi segajaid igapäevases tööelus kipub olema sotsiaalmeedia, eriti Facebook ja YouTube.

Õnneks on tänaseks juba välja töötatud rida lahendusi, mis kasutust “julmalt” piiravad, et sa saaksid oma tööasjadele keskenduda.

Olen ise kasutanud või proovinud mõnda lahendust, mis tõepoolest on abiks.

See on eriti lihtne lahendus, veebileht, kus saad sisestada veebiaadressi, mille külastuse soovid ajaliselt piirata.

Näiteks lepid endaga kokku, et oled Facebookis viis minutit. Aja täitumisel sulgeb rakendus veebilehe automaatselt.

Tõsisematel juhtudel see lahendus muidugi väga hästi ei aita, sest kohe saad lisada täiendavat aega ja sotsmeedias surfamist jätkata. Meeldetuletajana, et aeg on tagasi pöörduda töötegemise juurde, toimib see aga hästi.

ekraanitõmmis

Windowsile: Outsmarter ja Cold Turkey

Outsmarter on üks terviklikumaid lahendusi selleks, et enda sotsmeediakasutust piirata ja veebilehti blokeerida, mida töötegemise ajal (või üldse) külastama ei peaks.

Nii Outsmarter kui ka ColdTurkey lasevad piirata ligipääsu näiteks online-mängudele või muudele ahvatlustele, mis tegelikult on tõelised ajaröövlid. Niisama lihtsalt ühe-kahe klikiga seatud reeglitest mööda hiilida ei saa.

Macile: SelfControl

Juba rakenduse ikoonist on aru saada, et tegemist ei ole mingi leebe lahendusega. SelfControl takistab konkreetselt ligipääsu lehtedele, mis sind segada võiks. Ja niisama lihtsalt seda “kinni keerata” ei ole võimalik.

Kasutamine iseenesest on ülimalt lihtne – vali domeenid, mida soovid piirata (saad lisada ka meiliserveri), määra aeg, kui pikalt soovid vaikust ja rahu ning hakka pihta.

Pealuu pilt tuleneb sellest, et niisama seda kõike välja lülitada ei ole võimalik – ka arvuti taaskäivitus ei aita piirangut katkestada. Pead ootama, kuni aeg tõesti otsas on.

See on eriti hea lahendus neile, kel on tarvis keskenduda mingi teksti loomisele. Nimelt võimaldab see rakendus luua endale häirijatevaba kirjutamiskeskkond.

Saad ise luua meelepärase disainiga keskkonna, mida kirjatöö tegemiseks kasutada (näiteks valida kirjastiili, tausta kujunduse jne). Ja siis lihtsalt kirjutada – ükski teavitus, inforiba (sidebar) vms sulle nähtav ei ole.

Lahendus võimaldab seada päevaseid eesmärke ja töötada mitme dokumendiga korraga. FocusWriter on tõesti olnud mõnel minu Digitarga postituse kirjutamisel abiks.

ekraanitõmmis

Veebibrauseri Chrome laiendus, mis võimaldab lihtsasti mõne veebilehe kasutust teatud perioodiks piirata. Eriti hea funktsioon on aga The Nuclear Option, millega saad teatud perioodiks piirata kõigi veebilehtede kasutuse.

Tõsi, kuna see lahendus on brauseripõhine, siis saab kergesti tegeleda enesepettusega ja jätkata kasutamist teiste brauseritega. Kui aga iseloom on piisavalt tugev, siis see lahendus võiks aidata küll veebis surfamist mittevajavate ülesannete täitmiseks.

Leechblock on sarnane lahendus brauserile Firefox.

Veel rakendusi ja kasulikku kirjandust

ekraanitõmmis

Üks hea disaini ja rikkaliku funktsionaalsusega lahendus on Freedom, mille kogu võlub avaneb siiski vaid tasulise versiooni soetamisel.

Freedom takistab segavate veebilehtede ja rakenduste tööd ja on seadmete-ülene, et sa süsteemi ja iseend nii lihtsasti petta ei saaks.

Sarnane lahendus on Anti-Social, mis samuti väga lihtsasti piiranguid maha võtta ei võimalda ning pakub laia funktsionaalsuste valikut.