NES Classic Edition ilmus mullu novembris ja pakub emulaatortarkvara abil 30 teost Nintendo esimese kodukonsooli mänguvaramust. Seade ilmus 1983. a Jaapanis nimega Family Computer (Famicom) ja 1985. a mujal maailmas nimega Nintendo Entertainment System (NES).

Switch on aga taskukonsool, mida saab dokkjaama abil ka teleriga ühendada, et lustida suuremal ekraanipinnal ja kõrgema resolutsiooniga. Seade ilmus tänavu 3. märtsil.

Mõlemad konsoolid on kommertsedu maitsnud, aga nüüd oleks huvitav uurida, et kui suur see edu on. Uurime järele.

Switch

Nintendo kuulutab uhkusega, et Switch on nende nn kiireima läbimüügiga (fastest-selling) konsool üldse.

Turu-uurijad firmast NPD Group teatavad, et USA-s läks märtsiks kaubaks 906 000 eksemplari. SuperData lisab, et maailmas müüdi samal perioodil kokku 2,4 miljonit Switchi ning aasta lõpuks on tulemus usutavasti 7,2 mln.

Switch (Foto: tootja)

Switchi jätkumudel tulekul

Veebis levivad veel kuulujutud, mille algatasid turuanalüütikud firmast Citigroup, et 2019. aastal ilmub ka Switchi pisemamõõduline jätkumudel Mini.

See olevat mõeldud lastele ja noortele, kelle käed pole nii suured kui täiskasvanutel ning kellele kuluks seega pisem variant ära. Minil poleks dokkjaama, vaid ainult taskukonsooli-osa.

Aga uus Zelda?

Switchiga samal ajal ilmunud The Legend of Zelda: Breath of the Wild, mida osad kiidavad kui parimat videomängu üldse, on samuti igati edukas.

USA-s osteti märtsis 925 000 koopiat Switchile ja 460 000 koopiat Nintendo konsooli Wii U väljalaskena.

Kuidas Zeldal õnnestus olla USA-s isegi müügiedukam kui Switch? Osad ostsid kaks või enam koopiat, näiteks tavalise ise mängimiseks ja eriväljalaske kogu täiendamise eesmärgil.

NES Classic Edition (Foto: tootja)

NES Classic Edition

NES Classic Edition oli koheselt väga müügiedukas ning Nintendo kuulutas möödunud detsembris, et kaubaks on läinud 1,6 miljonit eksemplari.

Edu tagatuules on üllatav kuulda, et seade kaob müügilt – tootja kuulutas 13. aprillil, et see pidigi lühiajaline toode olema ja edu tõttu on müügile jõudnud niigi suurem kogus kui algul plaanitud.

Inimesed kaubitsevad nüüd eBay veebioksjonil ja ilmselt mujalgi sarnastes paikades NES Classicutega, mis on tavapärasest tunduvalt kulukamad.

USA-s on soovituslik jaehind 60 dollarit, aga paljud müügikohad küsivad rohkem ja eBays näeb isegi kordades kõrgemaid numbreid, kuni 10 000 dollarini välja. Pluss saatmistasu. Mitu müüjat seadsid ka alghinnaks midagi vahemikus 1000-2500 dollarit.

NES Classicu tootelehel jaapanlastele on märgatud aga Nintendo teadet, et seade pole enam tootmises, aga kui midagi muutub, siis annavad sealsamas teada.

See on tekitanud kõlaka, et NES Classic jõuab siiski taas müügile. Kuna Nintendo on ennegi takistanud teistel enda arvelt rikastuda, siis poleks seadme naasmine müügile, et eBay-kauplejaid kiusata, tõesti välistatud.

Arvestades seda, kui raske ja armutuna paljud originaal-NESi mängudest tänapäeval mõjuvad, näiteks Classic-seadmel esindatud Mega Man 2 ja Zelda II, siis on tegelikult üllatav, et inimesed konsooli nii õhinal ostavad. Samad mängud on ju emulaatori vahendusel kättesaadavad ka uuematel Nintendo konsoolidel.

Uus Laytoni mäng ilmub kohe nii 3DS-ile kui ka nutiseadmetele. (kraanitõmmis)

Täpsem info tulekul

Veel täpsemalt saame Switchi ja uue Zelda edu kohta teada ilmselt aprilli lõpus, kui Nintendo avalikustab tänavuse aasta esimese kvartali majandustulemused.

Kui lõpetuseks ka Nintendo mobiilimängundust mainida, siis seni DS-taskukonsoolidel elutsenud puslekasarja Professor Layton uus jagu Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaire's Conspiracy ilmub 20. juulil.

Kusjuures Jaapanis on sel ajal kohe saadaval vaid 3DS-i variant, mujal maailmas aga Androidi ja Apple'i nutiseadmete väljalasked.