Mis on Nexus? Tegemist on tootega, mis arendatakse sisuliselt Google'i nägemuse ja nõudmiste järgi ning mis toob kasutajani kiire, puhta ja algupärase versiooni Androidi operatsioonisüsteemist, vahendab Kahvel.ee.

Esimene ja mõnes mõttes vähematraktiivsem uudis on kümnetolline tahvelarvuti, millel on küll ülimalt terav ekraan, kuid mis ei köida avalikkust sel lihtsalt põhjusel, et Androiditahvlid pole kunagi väga populaarsed olnud.

Koostöös Samsungiga valminud Nexus 10-l on muidugi olemas kõik eeldused, et seda muuta.

Nädala nael on aga Nexus 4 — järjekorras Google'i neljas "oma" telefon, mille on kokku pannud LG ning mis põhineb suuresti selle firma varasemal mudelil Optimus G.

Mõistagi on Nexus 4 tehnilisi näitajaid võimalik kirjeldada ülivõrdes: neljatuumaline protsessor, verivärske operatsioonisüsteem ning rohkem vahemälu kui siinkirjutaja eelmisel lauaarvutil. Kõik see on väga meeldiv, kuid mitte olulisim.

Oluline on hoopis see, mida Google telefoniga taotleb — sõltumatust telefonioperaatoritest.

Nexus 4 maksab 299 eurot ning seda müüakse eelkõige läbi Google Play netipoe. Mainitud hind on võrdväärne nii-öelda lepinguliste telefonide omaga, kuid meeles tuleb pidada, et 299 eurot ongi kõik, mida Google kliendilt küsib.

Selle raha eest antakse 4,7 tollise ekraaniga vidin, mida võib vabalt nimetada nutitelefonide hulgas lipulaevaks ning mille soetamisega ei kaasne ühtegi ahistavat lepingut.

Selleks, et niisugust hinda saavutada, on Google läinud Gilette'i ärimudeli teed, kus riistvara võib nimetada võtmeks, mis avab tee Google'i teenuste maailma. Rakendused, filmid, muusika, e-mail ning loomulikult reklaam on kõik see, mille pealt ettevõte tegelikult raha teenib, ning mida uus Nexus võimaldab suurepäraselt tarbida.

Siin aga head asjad ka lõppevad. Kuna telefon on Play-teenustega nii tugevasti seotud, siis saab seda soetada üksnes neis riikides, kus Google ka riistvara müügiga tegeleb (Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia, Kanada, Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania ja Austraalia).

Muud maad peavad jääma lootma nendelesamadele operaatoritele või siis telefonipoodidele, kellest Nexus 4 pidi vabaks saama.

Ja milline on tulemus? Viimaste kõlakate kohaselt tahab LG oma esimese Nexuse eest küsida 599 eurot ehk ligemale kaks korda enam kui Google'i veebipoes.

Juhul kui väljakäidud kuulujutud ettevõtte müügistrateegiast (mis peab soosima Optimus G-d) vastavad tõele, saadab uut Nexust müügiedu ehk üksnes valitud seitsmes riigis.

Meie maal saab temast aga järjekordne tippklassi telefon, mida saab soetada üksnes telefonipoe kõrgeimast riiulist.

Kui palju on inimesi, kes valiksid tuntud mudelite seast hoopis soolase hinnaga Nexus 4, seda näitab aeg.