Täpselt nagu nimigi ütleb, on tegemist monitoriga, mille sisse on ära mahutatud ka kõik arvuti komponendid, kirjutab Digitark.ee.

See tähendab, et laua peal ongi ainult monitor, millega saab otse ühendada hiire ja klaviatuuri. Puudub vajadus vedada juhtmeid laua alla või kõrvale eraldi lauaarvutisse ning sealt edasi seinakontakti ja lisaseadmetesse.

Mõne juhtme vajadus puudub täielikult. Lihtsustatum ja korrapärasem juhtmemajandus ning seetõttu ka töölaua korrektsem väljanägemine on monitorarvuti suurim pluss.

Tehniliselt sarnane sülearvutiga

Tehnilise poole pealt on nad üsna sarnased sülearvutitega. Et füüsiline ruum, kuhu kõik komponendid paigutada, on tugevalt piiratud, siis ei kannata nendesse panna kõige võimsamaid komponente.

Võimsad komponendid on reeglina suuremad ja vajavad toimimiseks ka väga head jahutust. Näiteks, kui tulevikus on plaanis arvutil mingit komponenti parema vastu välja vahetada, võib keeruliseks või lausa võimatuks osutuda ning sellisel juhul tasuks eelistada lauaarvutit.

Monitorarvuti valimisel tuleks seega kohe otsustada, millist arvutit on praegu ja ka lähimas tulevikus vaja, et selle kasutamist muretult aastaid nautida võiks.

Mobiilsus kehvem kui sülearvutil, aga parem kui lauaarvutil

Mobiilsuse osas ei ole neist sülearvutitele vastast ning kui on vaja arvutit pidevalt erinevates kohtades kasutada, siis tasuks eelistada sülearvutit.

Küll aga omab monitorarvuti selles osas eelist lauaarvutite ees. Pole vaja muud kui juhtmed seinast välja, lisad eraldi kotti ja monitor kaenlasse ning saab kogu arvutisüsteemi hõlpsasti teise koha peale paigaldada.

Monitor-arvuti tasub osta võimalikult hea ekraaniga

Lauaarvuti puhul on teatavasti vajalik monitor eraldi juurde osta ning sülearvuti puhul on see soovituslik.

Monitori saab juurde valida vastavalt võimalustele ja vajadustele ning seda on lihtne tulevikus parema vastu välja vahetada, mistõttu võib see ostjale olla esialgne säästukoht.

Monitorarvutil aga monitori vahetada ei saa, seetõttu on tootjad pööranud erilist rõhku sellele, et monitor oleks kvaliteetne ja heade omadustega.

Nii võib põgusal vaatlusel jõuda järeldusele, et monitorarvuti on kallim kui osta eraldi lihtsamat sorti monitor ja arvuti.

Kui aga monitorarvuti vastab vajadustele, siis mugavus ja silmailu on seda hinda väärt.

Suured ekraanid, osad neist puutetundlikud

Valida on erinevate ekraanisuurustega monitorarvutite vahel. Näiteks 19,5" MSI monitorarvuti ei võta palju ruumi ja näeb laual hea välja.

Levinum suurus aga on 23" – näiteks Dell Inspiron, millest on saadaval ka puutetundliku ekraaniga mudel, mis teeb Windows 8 ja ka 10 keskkonna kasutamise mugavamaks ning tuleb kasuks ka mõningate spetsiaalsete rakenduste puhul.
Apple'i uusim, 5K-ekraanipilti pakkuv iMac. (Foto: tootja)

Tõeliste professionaalide jaoks aga on mõeldud 27” Adobe RGB QHD 2560 x 1440 resolutsiooniga ja puutetundliku ekraaniga mudel. Apple'i fännidele aga on valikus rohkelt iMac-monitorarvuteid.

Uue arvuti valimisel osutub kõige määravamaks asjaolu, milleks teda tulevikus vaja läheb. Kui suur mobiilsus pole oluline ning laua ümber peab olema võimalikult vähe juhtmeid ja üldmulje võimalikult ilus, siis monitor-arvuti on just see õige valik.