"Kulm" läks moodi, kui telefonitootjad hakkasid otsima võimalusi ekraani ümber olevat raami vähendada, et seadmed glamuursemad paistaksid.

See tekitas aga probleemi, et esiküljel asuvaid kaamera- ja muid sensoreid ei saanud enam raami sisse paigutada ja need koondatakse ekraani ülaossa eraldi ribale ehk "kulmu". Mõnel telefonil on see pikem, mõnel lühem, aga vähese äärise kasutamise puhul ilma ei saa.

Kui tulemus ei meeldi (kulm pole telefonifännide hulgas just ülearu populaarne disainivõte), võib telefonimenüüst leida valiku ülariba tumedaks muuta, nii et see pealtnäha tavalise raami moodustab ja kulm enam silma ei torka. Mis küll tühistab algsed pingutused raami vähendamise nimel, aga see selleks.

Heakene küll, seni oleme näinud igal kulmuga telefonil ainult ühte kulmu, aga vähemalt üks tootja – Sharp – leiab, et neid võiks olla rohkem. Üks tavapärasel kohal ekraani ülaääres, teine samal kohal alaääres.

Kirjeldatud välimuse sai Sharpi uus telefon Aquos R2 Compact ja alumises kulmus peitub sõrmejäljelugeja. Paljud eelistavad tänapäeval näotuvastust või vähemalt sõrmejäljelugejat tagaküljel, aga sellega ei saa muidugi vaielda, et kuidas üks tootja teha otsustab.

Pole veel selge, kas Sharp võimaldab tarkvaratriki abil ka alumist kulmu inimsilmale hoomamatuks muuta, aga originaalse välimuse annavad kaks kulmu seadmele kindlasti. Vähemalt seniks, kuni teised tootjad ja mudelid seda hoolega kopeerima ei hakka.
ekraanitõmmis

Aquos R2 Compacti nimi viitab, et see võiks olla keskklassi-aparaat – järelliide mini või Compact tähendab tavaliselt tippmudeli nuditud varianti.

Tehnilised näitajad on siiski pigem justkui lipulaeva väärilised. Mitte et tänapäeval eksisteeriks selget piiri kesk- ja tippklassi telefonide vahel.

* 5,2-tolline ekraan (1080 x 2280 pikslit), 120 Hz värskendussagedus, LCD IGZO

* Snapdragon 845 kiip

* 4 GB töömälu, 64 GB failiruumi

* 22,6 MP põhikaamera (f/1,9), 8 MP esikaamera

* 2500 mAh aku

* Android 9 opsüsteem otse karbist

Sharp toob aparaadi müügile esialgu vaid kodumaal Jaapanis, hinda pole esialgu avalikustanud. Firma eelistabki viimasel ajal omatoodetud telefone ainult koduturul pakkuda, nii et ei maksa väga loota seda peagi mujal saadaval näha.

5,2-tolline ekraan on tänapäeval kesk- või kallima otsa telefonide puhul haruldaselt väike, ja kulmud muudavad ekraanipinna veel tillemaks. Nii et sellisel seadmel võiks küll huvilisi leiduda ka muudes riikides.