Veekindlad nutitelefonid on veel suhteliselt uus asi. Esimesega neist oli 2013. aastal Sony Xperia Z. Praeguseks on Samsungi ja Apple'i tippmudelid eeskuju võtnud.

Ent see, kas telefoniga saab vee all muretult selfisid teha, sõltub seadme IP-kaitseastmest ja sellele järgnevate numbrite kombinatsioonist.Tele2 müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema selgitab, kuidas neist õigesti aru saada.

„IP-kaitseaste ehk ingress protection ütleb kasutajatele, kui kaitstud on nutiseade vedelike ja tahkete osakeste suhtes. Iga IP-kaitseaste sisaldab kahte numbrikohta, näiteks IP67 või IP68 – need on kaks levinumat, mis on ka praegustel tippudel nagu iPhone7 ja Galaxy S8,“ ütleb Seema.

Võtame näiteks IP67. Esimene kahest numbrikohast ehk 6 näitab kaitset tahkete osakeste, näiteks tolmu eest. Seadmeid hinnatakse skaalal 0–6, kus 6 tähistab tugevaimat kaitset. Teine numbrikoht ehk 7 väljendab vedelikuvastast kaitset ja seda hinnatakse skaalal 0–8.

Seema sõnul kasutatakse mõnikord kaitseastme numbri asemel X-i: „See ei tähenda, et kaitset pole, vaid hoopis seda, et toodet pole sellel vallas katsetatud või sellele pole taset määratud.“

ekraanitõmmis
ekraanitõmmis

iPhone 7 ja Galaxy S8 on IP-kaitseastmetega vastavalt IP67 ja IP68, mis näitavad muljetavaldavat tolmu- ja veekindluse taset.

6 tähistab seda, et mõlema korpused suudavad kinni pidada kogu tolmu ja väikesed tahked osakesed. iPhone 7 veekindluse tase 7 näitab, et telefon peab kuni meetri sügavuses vees vasti 30 minutit. Galaxy S8 puhul lubab tootja pooleteise meetri sügavusele minekut pooleks tunniks. Mõlemaga on võimalik ka vee all selfisid teha.

Forte paneb omakorda südamele, et veele vastupidavat seadet ostes hoolega uurida, kas veekahjustused ikka käivad garantii alla. Tootjatele meeldib veele vastupidavust lubada, aga mitte alati ka seda garantiiga toetada.