Apple esitles iPhone 4-ga uut tüüpi ekraani, mis kannab nime Retina Display. Apple muudkui kiitleb seadmetega, millel on sedasorti ekraan, kuid mis see Retina-ekraan õieti on ja milles poolest see tavalisest ekraanist erineb? Kogu asi seisneb tegelikult vaid pikslitiheduses, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Mis on pikslitihedus?

Pikslitihedus on suurus, mis näitab, kui palju piksleid mahub ühele ekraani mõõtühikule. Tihedust saab mõõta kas arvestusega pikslit tolli kohta (ppi) või siis pikslit sentimeetri kohta (ppcm).

Mida rohkem piksleid on ühe mõõtühiku kohta, seda teravamat ja ilusamat pilti näitab ekraan.

Asja näitlikustamiseks võtame ette teleriekraani, mille resolutsioon 1920 x 1080 pikslit. See tähendab, et horisontaalselt on meil reas 1920 pikslit ja ülevalt alla 1080 pikslit. Kolmanda klassi matemaatikat appi võttes saame teada, et ekraanile mahub 2 073 600 pikslit.

Vaadates teleriekraani 2-5 meetri kauguselt, üldjuhul meie silm ekraanil olevaid piksleid eristada ei suuda. Kui aga sama lahutusega pilt panna kinolinale, paitab pilt häguse ja pikseldatuna.

Esimesel juhul mahub ühele ekraani pinna mõõtühikule suur hulk piksleid, mille tulemusena on pilt terav, teisel juhul tuleb pikslitega katta suur ala ning ühe mõõtühiku kohta on sellisel juhul vähem piksleid ning pilt näeb seepärast vastik välja.

Mis on Retina-ekraan?

Apple väidab, et inimese silm suudab lahutada piksleid 25 sentimeetri kauguselt ekraanilt, mille pikslitihedus on 300 ppi.

Inimese silmanägemine oleneb paljudest faktoritest nagu valgustusest ja paljust muust, kuid oletame, et Apple'il on õigus. iPhone 4-l ja 5. põlvkonna iPod Touchidel nähti esmakordselt nn Retina ekraani, mille pikslitihedus on 326 pikslit tolli kohta. Kasutajale peaks seetõttu jääma ekraani vaadates mulje, et pilt polegi pikslitest kokku pandud.

Nii et Apple on siis kindla lihtsalt suurusega ekraanile rohkem piksleid toppinud? Seda küll, kuid asi pole nii lihtne. Retina-ekraani kirjeldades tuleb kasutusele uus parameeter ning seda mõõdetakse ühikuga pikslit kraadi kohta.

Selle arvutamiseks võetakse kaks pikslit, mis on üksteisest 1 kraadi kaugusel ning võetakse arvesse ka kaugust silmast.

Niiviisi moodustub kolmnurk ning võttes appi kõigile tuntud Pythogorase teoreemi, saame arvutada, mitu pikslit mahub väljakujunenud kolmnurka. See näitaja ongi pikslit kraadi kohta.

Kui meile on antud 300 pikslit ning vahemaa silmamunani on 25 cm, siis on ekraanil 1 kraadi kohta 53 pikslit. Iga telefoniekraan, mille PPD näitaja on 53-st suurem, võib nimetada end Retina-ekraaniks, ehk siis tavalisel kasutamisel ei tohiks kasutaja ekraanil ühtegi pikslikribu näha olla.

Loomulikult võib PPD näitaja oleneda seadmest ja optimaalsed näitajad on erinevad.

Foto: ekraanitõmmis

Kuidas seda saavutatakse?

Kui teil on tahtmist teada, kuidas selline imeekraan valmis saadi, siis soovitan vaadata seda videot:

Kriitika

DisplayMate Techonologiesi tegevjuht Raymond Soneira seadis Apple’i väited Retina-ekraanist kahtluse alla. Soneira sõnul on inimese silm võimeline eraldama piksleid palju tihedamal pinnal kui 326 pikslit tolli kohta.

Tema sõnul peaks ekraani pikslitihedus olema vähemalt 477 ppi, et inimese silm ei suudaks piksleid eristada 30 sentimeetri kauguselt. Soneira ütles, et Apple'i uus ekraaninimetus on eksitav; see on vaid järjekordne Apple’i turundustrikk, mis paneb harilikele asjadele ja nähtustele värvikaid nimetusi.

Kuid USA neuroloog Bryan Jones tõestas, et Apple’il on õigus ning tegemist on tõesti Retina-ekraaniga, millelt silmamuna ei suudaks eristada piksleid.

Jones tõestab oma seisukoha ära, kasutades keerukaid termineid. Maakeeli tähendab see seda, et jah, silma võrkkest on võimeline eristama piksleid ka suurema pikslitiheduse puhul, kuid silm ei koosne ainult võrkkestast ning kui arvestada ka silma teiste osade funktsioonidega ning silma kui terviku toimimisega, siis tuleb välja, et Steve Jobsil oli õigus.

Selle rakendusmatemaatika loengu kokkuvõtteks võib öelda, et Retina-ekraan on Apple’i suure pikslitihedusega ekraan, millel harilikul kasutamisel ei peaks ühtki pikslit paistma. Nii lihtne see ongi.