Tilluke spektromeeter, mis kogu asja tuumaks on, kannab nime SCiO ja selle loojaks on Iisraeli ettevõte Consumer Physics. Nagu The Verge teada annab, alustati spektromeetrile mõned aastad tagasi Kickstarteris rahalise toetuse kogumist. Nüüd on see siis jõudnud esimese telefoni, täpsemalt hiinlaste loodud Changhong H2 püsivarustusse. Tootjad ütlevad, et tegu on esimese telefoniga maailmas, mis on võimeline materjale ja nende koostist tuvastama.

Esemete koostise analüüsimiseks peab kasutaja saatma telefonist infrapuna lähedase valguskiire objektile, mille kohta ta infot soovib. Et erinevate ainete molekulid võnguvad erinevalt, on ka materjalilt või objektilt tagasipõrkuv valgus ehk molekulaarne "sõrmejälg" alati erineva iseloomuga. Väike spektromeeter määrab seejärel seda analüüsides materjali või eseme keemilise koostise ja omadused.

Päris nii pole, et telefoniga võiks osutada ükskõik millele ja see ütleb, millega on tegu ja millest uuritav koosneb. SCiO spektromeetril endal sellist peaaegu lõputut kõigist maailma esemete andmeist koosnevat andmepanka pole, küll aga saavad aga rakenduste arendajad seadet "treenida" ning seejärel vastavaid tuvastusäppe luua.

Mõned äpid on aga juba ka telefonis ees ootamas. Üks neist näiteks hindab puuviljade ja marjade omadusi ja nagu The Verge vahendab, töötas see veatult - magusaimana näidatud maasikas oligi suhu pistes magusaim. Teine rakendus on mõeldud ravimite tuvastamiseks ja see tegi edukalt vahet ehtsate ja võltsitud Viagra pillide vahel. Kolmas rakendus on mõeldud keha rasvasisalduse määramiseks - saada valguskiir enda biitsepsile või kintsule ja telefon näitab protsenti.

Iseasi, kas ja millal Changhong H2 Euroopasse jõuab. Hetkel on see saadaval vaid Hiinas ja aasta lõpupoole ka USA-s. Tootja kodulehel on võimalus end registreerida, et meilitsi teada saada, mil telefon teistes riikides müügile saabub. Hind saab ilmselt olema krõbe, arvestades seda, et SCiO-d müüdi varem eraldiseisva seadmena umbes 250 dollari eest.