Nüüd teame, et neil on alust, kuna tehnikagigant on selle olemasolu ametlikult tunnistanud (teatades ühtlasi, et Build 2013 toimub juuni lõpus San Franciscos, aga see selleks).

Veelgi enam, internetti on jõudnud Blue töösolev järk (build), mis annab Microsofti järgmisest nutiseadmesõbralikust opsüsteemist esmase ülevaate.

Esmatutvus paljastab, et see on tõesti eelkõige nagu uus parem Windows 8 ja sobitub hästi Microsofti valitud strateegiaga keskenduda opsüsteemide vallas eelkõige regulaarsete värskenduste tootmisele, mitte päris uutele toodetele. (Kuulu järgi hõlmab sama strateegia tulevikus ka kõiki teisi MSi põhitooteid.)

Teeme väikese kokkuvõte silma jäänud muutustest:

1) Stardiekraani saab isegi rohkem oma maitsele kohandada kui Windows 8-s. Live Tiles ehk paanaknad võivad muutuda isegi pisemaks, meenutades Windows Phone'i pisimaid paane, ja töölaua-paan on tohutusuur.

2) Hetkel pole märki võimalusest Stardiekraan vahele jätta või Start-menüü varasemate Windowside eeskujul tagasi tuua.

3) Stardiekraani tausta ja värvi saab ise valida.

4) Stardiekraanil alt üles viibates (swipe) kuvatakse kõik paigaldatud äpid.

5) Ekraani saab kahe rakenduse vahel võrdselt pooleks jagada või isegi neli rakendust korraga ekraanile tuua.

6) Mitme monitori kasutajatele mõeldes saab rakenduse liigutada ekraani äärele.

7) Blue tähtsaim täiendus on hulgim uusi sätteid Metro Control Panelis, et Metro-keskkonda eelistav kasutaja ei peaks tundma vajadust vahepeal Desktop Control Panelit kasutada.

8) Internet Explorer 11 seninähtud IE10 asemel. Seal sisalduv tab sync viitab, et Windows 8 tahvelarvuti saab Windows Phone 8 või isegi Bluega tulevikus sünkroniseerida.

9) Charms-ribal asuv Share võimaldab kiiresti ekraanipilte salvestada ja teistesse rakendustesse või kontaktidele jagada.


MS on ka mõista andnud, et Blue ristitakse ilmudes kuidagi sobivamalt - praegune nimi on mõeldud arendajatele kasutamiseks.