Kui soovid vaadata filme

Siis vali Xbox One või PlayStation 4 (PS4), sest mõlemas on võimalik siseneda Netflixi ning vaadata oma lemmikfilme ja -sarju. Antud juhul on Xbox One'il selge eelis, sest diivanilt tõusmata saab konsoolile loodud televiisoripulti või häälkäsklusi kasutades panna konsooli tegema, mida iganes soovid: vaata filme, pane käima mõni mäng või navigeeri menüüdes. Kahjuks pole veel võimalik lemmiksaateid ja -filme salvestada, kuid ühendades Xbox One'i või PS4 oma teenuseosutaja digiboksiga saad seda kõike siiski teha.

Xbox One'i uuendatud versioonist saab luua tõelise meediakeskuse: piisab, kui ostad konsoolile lisaks Xbox One'i ametliku meediapuldi, häälkäskluste teenust pakkuva Kinecti kaamera ning kaaluda võib ka 4K-/HDR-toega televiisori ostmist, kuid see pole hädavajalilk. Xbox One S-il on olemas kõik vajalikud rakendused: Netflix ning võimalus vaadata telekanaleid konsooli kaudu. S-versioonil on ka Blu-ray mahamängimise tugi, mis toetab nüüd ka 4K Blu-ray filme ja telesaateid.

Kui sul pole soovi end Netflixiga siduda, siis muidugi toetavad mõlemad konsoolid ka võimalust sisestada oma film plaadi või USB-pulga pealt. Mõlemad konsoolid asendavad tavalist DVD- ja Blu-ray-mängijat ning annavad seejuures palju uusi võimalusi juurde. Miks piirduda ühe võimalusega, kui saab muretseda konsooli, mis pakub neid kõiki? Mängimine on üks võimalus, aga mitte ainuke.

Kui soovid kogeda uut reaalsust

Siis vali PS4, sest Sony pakub ainulaadset võimalust siseneda PlayStation VR-i vahendusel virtuaalreaalsusesse. See tähendab, et lisaks konsoolile on vaja veel osta virtuaalreaalsuskomplekt, kuid kogemus on siiski midagi täiesti uut. Sonyl on hetkel varuks kümneid kogemusi, mille abil saab vaadata virtuaalreaalsusprillide vahendusel filme või lausa siseneda näiteks Batmani maailma („Batman Arkham VR”), ja kogeda, mis tunne on olla võidusõiduauto roolis (2017. a ilmuv „Gran Turismo Sport”). Xbox One seda võimalust veel ei paku, kuid soovides konkurendile järele jõuda, valmistub Microsoft juba praegu ette Projekt Scorpio tulekuks: see on senisest konsoolist võimsam versioon, mis pakub ka virtuaalreaalsuslahendust.

Eelmise aasta lõpus ilmus PS4 konsoolile 50 virtuaalreaalsusmängu ning töös on kokku hetkel 230. Jaanuaris ilmub näiteks tuntud mänguseeria uus osa „Resident Evil 7”: tegemist on õudusmänguga ning prille kasutada julgevad ilmselt ainult kõige paksema nahaga mängijad. Kui õudusmängud ei meeldi, siis Sony pakub märtsis midagi näiteks kõikidele „Star Treki” fännidele mänguga „Star Trek: Bridge Crew”, mis lubab neljal mängijal üle võrgu asuda legendaarse kosmoselaeva Entreprise kaptenisillal erinevatesse rollidesse.

Kui soovid mängida, aga mitte just videomänge

Nii Xbox One kui ka PS4 pakuvad kasutajatele mänge, mida ei loeta tavalise videomängude alla, nagu muusika- ja rütmimängud „Just Dance” ning „Dance Central Spotlight”. Xbox One'il on teenus nimega Xbox Fitness, milles üle maailma tuntud treenerid õpetavad harjutusi tegema ilma kodust lahkumata ning kõike seda vahendab Xboxi One'ile juurde ostetav kaamera Kinect, mis jälgib sinu liikumist ning annab tagasisidet. Xbox Fitness suudab jälgida pulssi ning mängija kaalu, arvestades ka seda, millal on musklid kõige suurema koormuse all. Kahjuks otsustas Microsoft Xbox Fitnessi lõpetada ning 1. juulist kaob võimalust teenust kasutada. Õnneks on alles sellised mängud nagu „Kung Fu for Kinect”, „Shape Up”, „Beatsplosion” ning ennist manitud „Just Dance” ja „Dance Central Spotlight”.

Xbox One pakub ka võimalust edastada mänge ükskõik millisele Windows 10 seadmele. Seda on vaja näiteks siis, kui konsool on hõivatud, aga tahaksid väga mängida: sel juhul saad jätta konsoolis mängu tööle, samal ajal kui keegi vaatab Netflixi, ning mängida mänge teises toas asuvas arvutis.

Kui soovid perega koos aega veeta

Siis vali PS4, sest virtuaalreaalsustoega tasuta Playroom, mis koosneb minimängudest, on mõeldud kogu perele. Peale selle muidugi ka mängud, mis lubavad istuda kosmoselaeva kokpitti ning lennata lõputute tähtede vahel. Kui varem olid sellised mängud pigem demod ja katsetused, siis nüüd on need sõna otseses mõttes käega katsutavad ja nauditavad ka nende poolt, kes pole kunagi tõsiseid videomänge proovinud.

Nii PS4 kui ka Xbox One pakuvad hulganisti mänge nii lastele kui ka kogu perele: „Lego Marvel Superheroes”, „ Skylanders Swap Force”, „Knack”, „Hohokum”, „Octodad: Dadliest Catch”, „Minecraft Story Mode”, „Rock Band 4”, „LEGO Dimensions”, „LEGO Jurassic World” ja „Fantasia: Music Evolved”.

Kui soovid tõesti mängida

Siis vali PS4. PlayStation 4 hiilgab konkurentide kõrval selliste kvaliteetsete mängude poolest nagu „Uncharted 4: A Thief’s End“ ja „Bloodborne”. 2017. aastal lisandus parimate sekka veel seitse aastat töös olnud „The Last Guardian“, hiljem jõuavad konsoolile avatud maailmaga rollimäng „Horizon Zero Dawn“, uus „God of War“ ja näiteks legendaarse Hideo Kojima uusim mäng „Death Stranding“. PS VR-tugi muudab konsooli veelgi ahvatlevamaks, sest pea iga uus mäng pakub mingil määral võimalust kasutada virtuaalreaalsuskomplekti, mis annab igale kogemusele uue mõõtme.

Xbox One vs PS4

Xbox One vs PS4

1023 vs 1304 mängu

Müüdud umbes alla 30 miljoni vs 53.4 miljonit konsooli

Ei ole VR-i vs on VR

127 vs 377 konsoolile eksklusiivset mängu

Mis konsoolid on veel tulemas?

Kaasaskantav ja ka kodus mängitav Nintendo Switch ilmub 3. märtsil.

Projekt Scorpio – 2017. aasta jooksul ilmub senisest kõige võimsam Microsofti konsool.