Office'il on mõistagi palju kasutajaid ja suuri plusse, aga kui näiteks maksta ei soovi, võiksite tutvuda ülevaatega viiest heast tasuta rivaalist MSi laialt levinud kontoripaketile.

Üks variant on veebipõhine pakett. See võimaldab avada samu dokumente ükspuha millisest netiühenduega arvutist (ja paljudelt nutiseadmetelt), ning on tõhus lahendus mitmele korraga.

Dokumentide säilitamine ja avamine pilves tekitab samas turvariske, seab uusi tüütuid piiranguid (failisuurused jm) ja kaotab serveri- või netiühenduse rikke korral mõistagi üldse võimaluse asjale ligi pääseda.

Nii et järgnev ülevaade keskendub tasuta kontoripakettidele, mis tuleb siiski esmalt arvutisse või seadmesse installeerida.

Kerge kasutada, pakub viisardeid eri võimaluste tundmaõppimiseks.

Rakendused meenutavad nii välimuselt kui ka kasutajaliideselt vanemaid MS Office'i programme. Avavad ka enamuse MS Office'i dokumentidest, kuigi ei säilita alati algupäraseid vormindusi.

OpenOffice'i probleemiks võib hetkel lugeda hetkel ebaselget tulevikku - arendajate vaidlused edasiste plaanide üle tõid kaasa osade töötajate lahkumise, kes lõid konkureeriva LibreOffice'i.

Nii seest kui ka väljast sarnane OpenOffice'iga, mis päritolu arvestades ei üllata (vt eelnevat lõiku).

Arvukalt on aga pisikesi arendusi nagu võimalus kasutajaliidest Firefoxi nn kestade abil isikupärasemaks muuta, parem ühilduvus failivormingutega (sh Visio failidele alates versioonist 1.0) ja mallihaldus (template management).

LibreOffice'i arendajad edestavadki hetkel OpenOffice'i kolleege eelkõige oma tööusinusega.

Meenutab pigem MS Office 2003 kui kaasaegseimat 2013. Põhirakendused on üsna piiratud ja OpenXML-failid ei avane (DOCX, XLSX jt).

Kui te ei soovi ega vaja nii-öelda viimast sõna, on SSuite'is mõndagi toredat: kasutuskergus, korralikud tekstiprotsessor ja arvutustabel...

Lisade menüüd on üllatavalt kirju: e-posti klient, brauser, graafikaredaktor, turvatarkvara, meediapleier, valemiredaktor (formula editor), pildivaatleja, võrgutööriistad, isegi lihtsakoelised videomängud...

Eelnevate pakettidega võrreldes tagasihoidlike võimalustega, aga olemas on kolm vajalikeimat: alternatiivid Wordile, Excelile ja Powerpointile ehk tekstiprotsessor, arvutustabel, esitluste loomise vahend.

Kõik need kasutavad brauserite eeskujul paane (tabs), mis teeb lihtsaks mitu dokumenti korraga avatuna hoidmise.

Lisaks on siin pilkupüüdvad mallid (template), võimalus faile krüpteerida ja konkurentide tooteid ületav võimekus MS Office'i failide importimisel.

Pakub sarnaselt eelmisega ainult põhilist: tekstid, tabelid, esitlused. Kena disain ja tuttavlik keskkond. Iga rakendus ekspordib dokumente ka PDFi. MS Office'i dokumente impordib tavaliselt eeskujulikult.