Ega tootjad ka täpseid arve ei nimeta. Apple mainis 2016. aasta alguses, et maailmas on aktiivselt kasutusel miljard iOS-opsüsteemiga seadet – aktiivne tähendab, et aparaat vahetab veebi teel mingeid andmeid. Google lisas omalt poolt tänavu mais, et aktiivseid Androidi seadmeid on kaks miljardit.

Androidi probleem on iOS-iga võrreldes alati olnud opsüsteemi värskendamine – see on mitme osapoole aktiivset pealehakkamist nõudev keeruline protsess ja kuna paljud seadmed ei saa müügiedukaks, siis ei näe tootjad isegi kõige kallimate mudelite puhul liiga palju vaeva tarkvara uuendamisega.

See tähendab, et väga paljud Androidi seadmed jooksutavad vana Androidi ja jäävad seega ilma uusimast-parimast võimalikust turvalisusest. Aja jooksul on avalikkuse ette jõudnud ka mitu pahavara, mis ohustavad seetõttu väga paljusid nutiseadmeid.

Hiljuti selgus ka, et kui paljud aktiivselt kasutatavad Androidi seadmed siis vananenud tarkvaraga leppima peavad. See number on oodatult kõrge – miljard ehk jämedalt võttes iga teine.

Google lubas opsüsteemi värskendamist seadmetootjatele kergemaks muuta, eriti alates praegu uusimast Androidi väljalaskest 8.0 "Oreo". Paraku on see seni lubaduseks jäänudki.

"Oreo" ilmus 21. augustil ja tänaseks on selle kasutusele võtnud 0,3% seadmetest. See tähendab kuut miljonit seadet, mis ei tundugi nii paha – kuni võrrelda seda kahe miljardiga, muidugi.

Hr Luu märgib, et Androidi uute suurte väljalasete levik on aeglustunud. 7.0 "Nougat" levis 6.0 "Marshmallowga" võrreldes aeglasemini, võrdluses jäi maha lausa paari kuuga.

Siin on oma süü ka kiibi- ja seadmetootjatel. Paljusid aparaate ei saagi uusimat Androidi kasutama panna, sest need on odavad ja nende kasutatavad protsessorid pole selle võimekusega varustatud.

Samas on Google loonud ka just odavseadmetele mõeldud Androidi variante, mis on ilmumise hetkel piisavalt "viimase sõna" järgi.

Mida siit kokku võtta? Kui hoolid turvalisusest, siis ära osta odavat – näiteks alla 100 euro maksvat – nutiseadet. Ja nagu ikka, ära ava suvalisi faile, ära külasta suvalisi veebikohti, ära klõpsa suvalistel linkidel.

See ei too vana opsüsteemi kasutajale muidugi uuemates Androidides leiduvaid uusi võimalusi, aga äkki pole hullu ja saab ilma ka hakkama, eks. Peaasi, et saab helistada ja SMS-i saata, veebivideot vaadata ja suuremaid suhtlusäppe kasutada.