Kuigi konverentsi avakõne kõigi uudistega oli täis tohutult väikseid uudiseid, võib mõne põneva asja juba esile tõsta.

Näiteks sai mitu uuendust Google Photos – keskkond kõigi oma (mobiili)fotode arhiveerimiseks ja korraldamiseks. Kui kunagi pidi meeles pidama, kui palju mahtu digifotod umbes võtavad, siis nüüd saab Photos keskkonda arhiveerida lõputu hulga faile.

Tõsi küll, piiranguid siiski on, näiteks tohib fotode maksimaalne mõõt tohib olla 16 megapikslit ja videote kvaliteet 1080p. Seega vingeimad 20-megapikslise sensoriga nutitelefonide omanikud jäävad lõbust ilma.

Kuid Photos sisaldab ka nutikat tehisintelligentsi fotode sorteerimiseks, millelt võib paluda näiteks kõiki lapse pilte tema viieaastaseks saamiseni ja äpp suudabki need fotod teistest eristada.

Maps nüüd ilma võrguühenduseta

Google Mapsi suurim lubatud uuendus on võrguühenduseta juhendamine. See tähendab, et reisile minnes võib näiteks sihtkoha riigi kaardi telefoni ära salvestada ja Maps aitab autoga sõites samm-haaval sihtkohani sõita ilma, et seadmel oleks vaja internetiühendust.

Võrguühenduseta Mapsi samm-haaval juhendamine peaks jõuma äppi enne aasta lõppu.

Turvalisem õiguste andmine äppidele

Mida veel? Võib-olla tähtsaim igaühte puudutav uuendus muudab seda, kuidas äpid inimeselt õiguseid küsivad. Praegu küsib äpp installimisel just sellise portsu õiguseid ette ära, nagu äpi arendaja on otsustanud.

Android M-is aga jääb inimesele õigus otsustada, kas äpile mingi õigus anda või ei, alles siis, kui äpp seda tõesti kasutama hakkab. Nii ei saa äpp ette ära küsida õigust asukohta näha ja siis vaikselt seda õigust kasutada, vaid tekib selge seos, millise tegevuse puhul äpis mingi õiguse järgi vajadus on.

Süsteemi tasandil saab ka näha, millised äpid üldse mingi õiguse on küsinud ja saanud.

Brillo ja Weave

Uudiseid oli veel. Muuseas tõi Google välja uue asjade interneti ehk nutistu operatsioonisüsteemi Brillo, mis on firma juhi Sundar Pichai sõnul justkui madalama taseme Android.

Teine uus nimi on Weave, mis on asjade interneti seadmete suhtluskeel. Sisuliselt tähendab see seda, et Android-telefon "märkab" tänu Weave'ile lennult ümbruses olevaid Brillo-tarkvarga esemeid, masinaid, asju jne.

Parem akukasutus

Kui teil on uue Android M-versiooniga nutitelefon, siis sellele juhet taha pistes ei ole ainus võimalus seda telefoni ennast laadida. Edaspidi lubab Android sama kaabli kaudu ka midagi muud, näiteks väiksema akuga nutikella laadida. Aga selleks peab telefonil olema uus USB-C tüüpi port.

Kui aga Androidiga seade märkab, et see pole mõnda aega liikunud, eeldab see, et inimene seadet ei kasuta. Siis lõigatakse äppide tegevus ära ja säästetakse sellega akut.

Lähme virtuaalsusesse

Google andis ka oma tõuke virtuaalreaalsuse popiks tegemisele. Esiteks esitles firma kasti, mis on täis telefone ja peakomplekte, mida võiks üks klassitäis õpilasi koos õpetajaga kasutada, et õpitava materjali sisse minna. Projekti nimi on "Expeditions".

Kuidas aga oleks lihtsam VR-i jaoks sisu toota? Selleks tegi firma valmis seadeldise Jump, mis on sisuliselt 360-kraadiste videote filmimiseks mõeldud kaadervärk.

Suvel valitud esimestele proovijatele pakutav Jump laseb hõlpsa vaevaga filmide sisu, mida hiljem virtuaalreaalsuse peakomplektidest vaadata.

Jälgi Fortet ka teiste I/O-lt tulnud uudiste avastamiseks.