Forte ei raiska seetõttu aega, tehes kokkuvõtte lühidalt ja konkreetselt.

2014 oli nutitelefonidele hea aasta. Ilmus palju seadmeid ja nende pakutavad võimalused muutusid taas veidi rikkalikumaks.

Eestimaalaseni paljud hüved paraku endiselt ei ulatu (striiminguteenused), lohutame end sellega, et pilveruum on samas väga odavaks muutnud.

Juba on võimalik pilves isegi terve terabait (1 TB) salvestusruumi tasuta saada – või vähemalt poolmuidu. Mälukaartide kasutamine või sellise võimaluse olemasolu üldse ei olegi enam nii relevantne.

Teleritootjad peavad sellist väidet ilmselt sõgedaks, aga Forte usub, et paljude kodude keskne meelelahutusseade pole enam televiisor, vaid nutitelefon.

Selle ümber keerleb üha rohkem nii kodust kui ka koduvälist digielu ning võimalusi taskus elavat sisu teise kohta "pikendada" aina lisandub. Isegi kui enamik lahendustest massilemmikuks ei saa, on pilt kirev: nutikellad, nuti-randmepaelad, nuti-misiganes.

Ei möödu vist nädalatki, kui tehnikasaidid ei avalda uudiseid järjekordse eseme kohta, mis on ootamatult nutikamaks muudetud. See tähendab praktiliselt alati, et vidin tahab nutitelefoni sisuga suhelda või seda kuhugi kolida.

Majanduslikus mõttes on aasta tegija Apple, mis ainsa telefonitootjana sai tõeliselt eeskujulikku läbimüüki nautida. Põhirivaalid Samsung ja Sony aga kurdavad sissetulekute kahanemise üle, kuigi nende uued seadmed on igati korralikud.

Lisaks viib 6 Plus ehk üks kahest tänavusest mudelist iPhone'induse päris uuele tasemele. Lahkemad hindajad kinnitavad, et see on algupärase esimese järel tähtsaim iPhone, mida Apple on välja lasknud.

Foto: RIA Novosti

Mida telefonid suudavad

Suurtootjaid mitterahuldavates müüginumbrites võib ilmselt süüdistada uuenduste vähesust, mida tänavused tipptelefonid lauale tõid.

Teisalt, millal uuenduslikkus nutitelefonide seas üldse väga tavaline on? Muuhulgas Jolla ja Fire Phone'i käekäik kinnitab, et parem oleks mitte jännata. Uuenduste vähesuse üle nurisevad kõik, aga kui ootamatult pakutakse, hoiab rahvas eemale.

Tehniliste näitajate poolest on nutitelefonide keskmine muidugi jällegi uhkemaks muutnud.

Kallimate mudelite eestvedamisel on 2014. aasta lõpuks üsna tavalised:

* Quad HD ekraan (neli korda rohkem piksleid kui 720p HD puhul);

* Androidi-telefoni aku vastupidamine normaalse või ka tihedama kasutuse puhul kaks ööpäeva;

* vähemalt Eestis ka 4G mobiilne internet;

Samas väheke odavamad mudelid on juba nii head, et võib hankida küll, ei pea alati tippe kiikama. Ka 250-300 eurot annavad häid tulemusi.

Ja mitte vähem tähtis – 2013. a parimad mudelid on nüüd juba täitsa soodsa hinnaga saadaval. Enamik neist on ka ajahambale vastu pidanud ja nüüd hiljem ostes ei pea end vanamoelisena tundma.

EPL-i tehnoloogiaguru Hans Lõugas kõrvallauast toob siiajuurde ilmeka näitena Nokia Lumia 925. Pidavat hea olema! Imetlege pilti ka:

Foto: AFP

Need kõige-kõigemad mudelid

Pingerida me tegema ei hakka, lihtsalt tähestikulises järjekorras:

Kallid mudelid: Apple'i iPhone 6; HTC One (M8); LG G3; Nokia Lumia 930; Samsung Galaxy S5; Sony Xperia Z3

Labidad: Apple'i iPhone 6 Plus; Huawei Ascend Mate 7; Motorola Nexus 6; Samsung Galaxy Note 4; (Labidaks nimetatakse suure ekraaniga nutifoni – see jääb enamasti vahemikku 4,5-6 tolli)

Soliidne keskklass: HTC One mini 2; Motorola Moto G; Nokia Lumia 830; OnePlus One; Samsung Galaxy Alpha; Sony Xperia Z3 Compact.

Odavad: neid ma ei tahagi siin eraldi välja tuua. Forte poolt soovitatav kogemus on võimalik ikkagi hinna eest, mis iseloomustab juba soliidset keskklassi.

Lõpetuseks

Lõpetuseks mõned märksõnad ka 2015. aasta kohta:

* 64-bitised protsessorid üldlevinud (kui tarkvaratootjad haltuurat ei tee, siis võib see tõotada rohkem jõudlust ja vähem akuõgimist);

* Android 5.0 ehk Lollipop tõstab androidinduse vingele uuele tasemele;

* mobiilimängud samuti uuele tasemele, sest telefonid on selleks juba piisavalt võimsad ja 64-bitised kiibid aitavad veelgi kaasa;

* rohkem kasutajaid nutirandmepaeltele ja muudele tervist jälgivatele jublakatele;

* virtuaalreaalsus nutitelefonide abiga ja osalusel. Võib juhtuda, et maailm pole selle maruliseks menuks veel küps... aga põnev uus trend on see kindlasti. Ja peagi ka kättesaadav massidele.

* nutikellade viimane võimalus jalg ukse vahele saada. Kui esimene ehtne kommertsedulugu jääb tulemata, ei huvita need 2016. aastaks enam kedagi. Kõik vaatavad teie suunas, Apple!

Foto: AP

* Üks trend loodetavasti ka väheneb: inimeste soov muudkui enesepilte teha. Kes neid kõiki hiljem vaadata jõuab, ega tööpäev või ka Facebook pole kummist!

Tootjad aitavad hullusele paraku kaasa selfie-sõbralikke telefone toota ja promodes. Justkui enekad ehk enesepildid vajaksid nende suhtes mingeid eriti sõbralikke seadmeid!

Meil pole samas midagi selle vastu, et ka telefonide esikaamerad saavad rohkem megapiksleid (seda selfie-sõbralikkus siin kontekstis tähendab). Ja ka lisaobjektiivid telefonidele on lahedad.

Nii et ma ei teagi nüüd, mida soovida... enekad on tobedad, aga nende kaasatoodavad uuendused telefonivallas ägedad.