Asjatundja annab nõu, kuidas hinnalist aparaati suveseiklustes tervena hoida.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliov paneb inimestele südamele, et nutitelefonidesse ei tohiks suhtuda nagu nuputelefonidesse.

"Kui Nokia 3310 pidas vastu pea kõigele, siis nutitelefonid on parasjagu õrnad ja keskmine seade pole mõeldud ekstreemsete olude jaoks."

Mis tavaliselt juhtub?

Kõige rohkem on probleeme (seadme kukkumisest või põrutusest) katkiste ekraanide ja/või niiskuskahjustusega.

"Niiskuskahjustused on aga tingitud telefoni vihma kätte unustamisest, taskust vette libisemisest, higistamisest või hoopis väikelaste kätte sattumisest – imiku ila võib tunduda ohutu, ent on telefoni avaustest sisse sattudes hukutava toimega," rääkis Seliov.

Isegi kui telefon paistab esialgu normaalselt töötavat, toob niiskusest põhjustatud oksüdeerumine seadmes kaasa lühised, mis viivad järkjärgult tõrgeteni erinevates funktsioonides.

Kui telefon saab niiskust, tuleb koheselt aku eemaldada ja seade ruttu hooldusesse viia, et ära hoida pöördumatuid kahjustusi, mille remont läheb kulukamaks kui uue seadme ostmine. Kindlasti ei tohiks niiskust saanud seadet laadima panna.

"Enamike telefonidel on sees niiskusindikaator. Kui katki läinud seade viiakse hooldusesse ja ekspert selle seal lahti võtab, siis on selle värvimuutusest kohe selge, et telefon on jäetud niiskuse meelevalda ja garantii kulusid ei kata," tõdes Seliov.

Kogemata tekkinud veekahjustuse ja mehaaniliste vigastuste korral korvab kulu seadmekindlustus, mida pakuvad oma klientidele Telia ja Tele2, tavaliselt mõneeurose kuutasu eest.

Kuidas seadmele hea peremees olla

* Aktiivse eluviisiga inimesel tasub soetada veekindel kaelakott: umbes 10-eurone investeering tasub ennast ära, sest seda saad kasutada mitu hooaega ja see aitab vältida ka ekraani kahjustavaid liivaterasid;

* Ülekuumenemise ja ekraani liimist lahtimineku vältimiseks leia sellele koht vilus;

* Telefoni kukkumisest põhjustatud ekraanimõrade vastu aitab õhukesest kaitsekilest efektiivsemalt kaitseklaas, mille hind on keskmiselt 15-20 eurot;

* Higikahjustuste vältimiseks hoia telefoni sportides kehast eemal, nt spordipluusi taskus või vastavas ümbriskotis;

* Kes puutub sagedamini kokku veega, võiks kaaluda veekindla telefoni soetamist, mis võimaldab kasutamist kuni 1,5 meetri sügavusel vees.