1990. aastatel levinud nikkel-kaadmiumakude kohta käinud tarkus enam ajakohasemate liitium-ioonakude kohta ei kehti, kirjutab Digitark.ee.

Aku eluea pikendamiseks peaks aku alati täiesti tühjaks kasutama

Vale. Enamik telefonide ja tahvelarvutite akudest sisaldab “pilti kotti pannes” veel ca 10% voolu. Sellepärast näitabki tühjaks saanud seade sisselülitamisnupu allhoidmisel ikooni, et seade tuleks laadima panna.

Selleks, et aku peaks võimalikult kaua vastu, tuleks seda profülaktika mõttes hoopis tihedamini laadida. Iga kord, kui seade saab nii tühjaks, et ta end välja lülitama peab, muutub aku eluiga järjest lühemaks.

Tänapäevaste seadmete poole pealt laadimapanemine ei mõju selle akule mingil viisil kahjulikult.

Seadme laadima unustamine kahjustab selle akut

Vale. Enamik nüüdisaegseid laadijaid on piisavalt nutikad, et aru saada, kui seade on end täis laadinud.

Kui aku on täis, siis laadija seadet enam ei lae ning ootab, kuni selle aku paari protsendi võrra tühjeneb ning laeb selle siis uuesti 100% täis.

Enne esimest kasutamist tuleks seade alati täiesti täis laadida

Vale. Akude täislaadimine enne esimest kasutamist ei mõju küll seadmele kuidagi halvasti, kuid suurt kasutegurit see endas samuti ei peida.

Mõned tootjad soovitavad enne oma seadme esimest kasutuskorda aku täis laadida selleks, et alustada n-ö kalibreerimisprotsessi, et seade saaks aru, kuidas just see konkreetne aku käitub.

Enamik akusid on siiski isekalibreeruvad ning halvasti ei mõju kumbki käitumisviis.

Hoiusta akusid külmkapis

Vale. Akude või patareide külmikusse panemine ei ole mitte ainult mittesoovitatav, vaid ohtlik. Äärmuslikud temperatuurid nagu väga kõrge või madal temperatuur ei ole hea mitte ühelegi akutüübile.

Akud koosnevad erinevatest keemilistest ainetest, mis on mõeldud energia hoiustamiseks. Äärmuslikud temperatuurid võivad nende kemikaalide tasakaalu häirida ning see võib viia ohtlike tagajärgedeni.

Selleks, et kasutuseta akusid pikemalt hoiustada, soovitavad eksperdid keskmise niiskusastmega ja toatemperatuuril keskkonda.

Kui sinu telefoni või tahvelarvuti akul ei ole enam seda elujõudu ja pidavust nagu aasta-kaks tagasi, siis tea, et akude efektiivsus vähenebki aja jooksul.

Nutiseadmete puhul võib järsu akupidavuse languse põhjuseks olla ka seadmes olevad aktiivsed ja isegi mitteaktiivsed rakendused.

Soovitatav on mittekasutatavad rakendused seadmest kustutada ning aktiivseid (taustal jooksvaid) rakendusi aeg-ajalt sulgeda.