Aga soodustelefonidega nende ambitsioonid siiski ei piirdu. Veebruari lõpus Hispaanias Barcelonas peetud iga-aastasel suurel mobiilimessil Mobile World Congress üllatas Just5 esimese nutitelefoniga, kus on juba eelpaigaldatud Bitcoini-rahakott, autentimisteenus CoinPlace ja krüptorahamakse.

Just5 tahab, et krüptotehingud oleksid sama lihtsad ja turvalised kui maksed tavalise pangakaardiga. Krüptorahaga maksmine toimub lähiväljaside (NFC) teel.

"Hetkel on turvalisimaid vahendeid krüptovaluuta tehingute jaoks nn cold wallet’id ehk rahakotid, mis toimivad koos sülearvutiga. CoinPhone aitab ebavajalikest seadmetest vabaneda ja krüpto-tehingud väga lihtsaks muuta," ütleb Just5 kaasasutaja Mihails Nikolajevs.

Kui telefon arvutiga ühendada, siis saab ka seda cold wallet'ina pruukida. CoinPlace lubab kasutada ka teisi krüptorahasid peale Bitcoini, kokku 13 erinevat (veel näiteks Etherium, Bitcoin Cash, Litecoin, Etherium Classic, Dash, Tether).

Esimene Bitcoini-toega telefon kannab nime CoinPhone ja ilmub kolmes variandis: Lite, Pro, Pro Note, ekraanisuurused vastavalt 5,5, 6 ja 6,2 tolli. Kuvasuhe on moekas 18 : 9 ehk selline pikk ja kitsas. Akud on mahutavusega vastavalt 3000, 4500 ja 5000 mAh.

Kõigis kolmes on kaheksatuumaline MediaTeki kiip, sõrmejäljelugeja ja veele vastupidavus vastavalt standardile IP68. Arvuta krüptoraha kasvõi basseinis mulistades! Pro Note'is on ka näotuvastus ja 20 MP kaamera.

Pro ja Pro Note toetavad ka andmesidet 5G võrgu teel, kuigi uue põlvkonna andmeside lõplik standard on muidugi veel paika panemata.

Hinnad on vastavalt 99, 199 ja 499 eurot. Pro Note'ist saab seega pika edumaaga kalleim Just5 telefon üldse.

Seadmed ilmuvad müügile heal juhul tänavuse aasta lõpus. Millegipärast leidsin guugeldades CoinPhone'i tutvustavaid uudiseid seni ainult vene ja läti keeles. Ehk tootja plaanibki hetkel ainult neil kahel turul uudse telefoniga õnne katsetada?