Selleks, et telefonist mitte ilma jääda, sai varahommikul kiirustatud Solarise keskusesse, kus EMT alustas ainukese ametliku edasimüüjana alustas iPhone 5 müüki, kirjutab Kahvel.ee.

Kuna netiavarustes ringlesid jutud, et sel korral võib musta tooni iPhone'i lihtsasti kriimustuda, langetasin otsuse valge telefoni kasuks. Telefon käes, võtsin ta koheselt karbist välja ning lülitasin sisse.

Kuna mu eelmiseks telefoniks oli iPhone 4S, siis teadsin, et mul on juba seadme tagavarakoopia olemas Apple'i pilveteenuses iCloud.

Tänu sellele veetsin poes veel mõned minutid, et saaksin kõik oma kontaktid ja muu olulise uude telefoni tõmmata. Muidugi oleks ma võinud teha seda kodus, aga kes jõuab seda oodata?

Tegelikult mängib rolli seegi, et iPhone 5 kasutab nano-SIMi, mis võrreldes micro-SIM kaardiga on veelgi väiksem.

SIMi vahetamise tõttu lõpetas vana SIM koheselt töötamise ning kõnede tegemiseks saingi ainult uut telefoni kasutada.

Apple reklaamib iPhone 5 lausega "Parim, mis iPhone'iga pärast iPhone'i on juhtunud."

Eelmise põlvkonna iPhone'iga võrreldes on uus õhem, kergem, suurema ekraaniga ning kiirema Apple A6 protsessoriga. Pärast riistvaralisi uuendusi on sel koheselt peal iOS 6, kus asendati Google'i kaardirakendus Apple'i omaga.

Telefoni esimest korda käes hoides tunneb selle kergust. Võrreldes vähemasti eelkäija 4S-iga on see tunduvalt kergem, kergem on ta ka teistest konkureerivatest nutitelefonidest.

Uue telefoniga on Apple liikunud varasema 3,5-tolliselt ekraanilt suuremale 4-tollisele. Tegu on vägagi tervitatava uuendusega, kuna tänu suuremale ekraanile kuvatakse kasutajale veelgi rohkem infot.

Kui Androidimaailmas leiab ka üle 5-tollise ekraaniga telefone, siis Apple'i 4-tolline tundub paras olevat. Võrdlusmomendina saan tuua Galaxy S III ekraani, mis on küll hea ja suur, kuid minu jaoks liigagi.

Mis on kuu aega uut telefoni kasutades silma jäänud?

Esmalt oli harjumatu see, et Apple on otsustanud muuta kõrvaklapipistiku asetust, mille nüüdsest leiab telefoni põhjalt.

Iseenesest on see mugavam lahendus, kuna vähemalt minul ongi telefon taskus põhi ülevalpool. Selle uuendusega sai suhteliselt kiiresti harjutud ja see mind iseenesest ei häirigi.

Küll aga olen märganud, et kõrvaklapipistik justkui ei tööta korrektselt. Telefoniga kaasas olnud uued EarPodi klapid töötavad küll igas asetuses, kuid kui kasutada muid klappe, siis oleks klapipesa töö justkui häiritud.

Pärisin ka oma sõpradelt ja tuttavatelt, kes on endale iPhone 5 soetanud ning nende telefonidel antud probleemi pole esinenud.

Kõrvaklapipistiku kõrvalt leiab uue Lightning-pesa, mis on võrreldes varasemase ühendusega märkimisväärselt väiksem.

Suureks plussiks varasemaga on ka see, et Lightningu kaabli võib telefoni sisestada mõlemat pidi.

Kuigi nimi Lightning võib jätta mulje, et tegu on kiirema ühenduskaabliga, siis paraku nii see ei ole. Kasutusel on endiselt USB 2.0 ühendus. Ehk muusika, piltide ja muu lisamine telefoni võtab sama kaua aega.

Miinusena saab tuua välja ka telefoni ümbritseva äärise, mis saab ülimalt lihtsasti kriimustada, olgu sul must või valge telefon.

Kui võrrelda telefoni veel eelmise põlvkonna iPhone 4Siga, siis on märgata, et tõepoolest on Apple suutnud arendada veelgi kiirema protsessori. Kaasaegsele nutitelefonile omaselt on ka uuel iPhone’il nigel aku. Tõele näkku vaadates peab siiski mainima, et minu telefonil on kõik viled (3G, GPS, WiFi jne) alati sisse lülitatud ning enamus rakendusi uuendavad end taustal.

Kokkuvõtteks kinnitan Apple'i sõnu ning väidan, et tegu on siiamaani parima iPhone'iga.

Kui Sa pole varasemalt iPhone'i omanud ning oled plaaninud selle soetamist, on iPhone 5 kõige õigem vahend iOSi maailmaga tutvumiseks.

Kui kasutad veel mõnd vana iPhone'i, on samuti mõistlik minna uuele üle. Aga kui plaanid lihtsalt endale uut telefoni osta ja pole iPhone'ile veel mõelnud, siis pead minema poodi ja telefoni proovima ning selle põhjal oma otsuse langetama.