Tay on teismelist tüdrukut jäljendama mõeldud tehisintellekt (tarkvara), mille eesmärk on 18-25aastaste USA noortega veebis suhelda ja õppida neilt nii vestlemise kaunist kunsti kui ka eneseväljendamist üldiselt.

Tay sai Twitteri-konto ja hakkas teiste kasutajatega säutse vahetama. See protsess võttis paraku pahaendelise pöörde, sest robot õppis väga ruttu ka inimloomuse "pimedamat poolt" jäljendama ning muutus selle tagajärjel parajaks rassistiks ja psühhopaadiks.

Microsoft pidas paremaks Tay avalikud säutsumised ruttu lõpetada ja konto privaatseks muuta. Huviline saab vaid end konto jälgijaks märkida (follow) ja loota, et talle sisu vaatamise õigus antakse.

Pärast mõningast vaikust muutus Tay täna muide Twitteris taas aktiivseks. Uute mõtteavalduste hulgas oli näiteks teade, kuidas ta politseinike nähes kanepit suitsetab. Nüüd on konto sisu taas privaatne (= avalikkuse eest peidetud).

ekraanitõmmis

Microsoft katsetab suhtlusrobotit ka Hiinas ja seal miskipärast selliseid jamasid ei teki. Ilmselt kohaliku karmi veebitsensuuri tõttu, mis ei lase niisama vabalt mõtteavaldusi küberruumi paisata.

Hiinale mõeldud suhtlusrobot XiaoIce suhtleb edukalt umbes 40 miljoni kasutajaga saitidel ja teenuste abil nagu Twitter, Line, Weibo jt.