Pühadeaeg tegelikult kestab, nii et Forte tahab lõpuks ka ühe jõulujutu välja pakkuda. USAs juhtus nimelt selline asi, et virtuaalreaalsus aitas inimese elu päästa.

Jutt on Google Cardboardist*, mida lastehaigla kirurgitiim kasutas avatud südameoperatsiooni ajal patsiendi tundmaõppimisel.

USAs Minnesotas sündis tüdruk Teegan Lexcen ilma vasaku kopsuta ja väärarenenud südamega. Tema tervislik seisund ei lubanud uskuda, et beebi veel 2016. aastat näha saab.

Miamis asuva Nicklausi lastehaigla tiim suutis aga Cardboardi abil teda päästa. Nad muutsid südameskaneeringud ruumilisteks piltideks, kopeerisid need iPhone'i ja Cardboardi ning uurisid südame realistlikku virtuaalset koopiat.

Sel viisil sai abivajavat elundit opi eel tõhusamalt tundma õppima, mh selles, et kuhu ja kuidas peaks esimese lõike tegema. Operatsioon kestis siiski seitse tundi.

Selles loos pole iseenesest midagi ulmelist. Virtuaalreaalsust on alati kujutletud võimeka vahendina, mille abil eri töid teostada - arhitektide joonistest kuni meditsiini või ka õppetööni.

Ülalolev lugu on aga üks esimesi näiteid, kuidas VR tõesti sel viisil kellelegi suureks abiks osutus. VR-seadmete jaoks leidub juba kuhjades meelelahutust nagu videomängud - tore, et nende kõrval on ka "tõsiseid" näiteid asja kasulikkuse kohta.

* Google Cardboard on odavaim vahend virtuaalse reaalsuse kogemiseks. See on põhimõtteliselt nutiseadme hoidmiseks mõeldud raam, mille saab paelaga pähe kinnitada.

Kui nutiseade raami pista, sinna tasuta VR-äpp paigaldada ja käivitada, oledki sihile jõudnud. Raame toodavad eri osapooled ja neid saab osta Cardboardi kodukal.