Praegu ei tooda tahvelarvuteid eriti paljud ettevõtted, kuid mudelivalik on sellegi poolest suur. Kuidas peaks valima endale sobiva tahvelarvuti, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Tahvelarvuteid on kahte tüüpi

Personaalne tahvelarvuti on põhimõtteliselt täisväärtuslik arvuti, kuigi palju kompaktsem.

Vajadusel saab külge ühendada klaviatuuri ja arvutihiire ning muuta tahvel sellega sülearvutiks. Nendele tahvlitele saab installida täisväärtuslike operatsioonisüsteeme nagu Windows, Linux ja Mac OS.

Mobiilne tahvelarvuti on nutitelefoni ja sülearvuti omapärane hübriid. Tahvel on mõeldud eelkõige Internetis surfamiseks.

Erinevalt personaalsest tahvlist on mobiilsel tahvelarvutil mobiilne operatsioonisüsteem, näiteks Google'i Android ja Apple'i iOS või veebirakendustele orienteeritud OSd, näiteks Chrome OS.

Täisväärtusliku operatsioonisüsteemi mobiilsele tahvelarvutile installida ei saa. Seega on mobiilsed tahvlid vähem funktionaalsed kui personaalsed tahvelarvutid.

Enamus inimestest peab tahvelarvutiteks just mobiilseid tahvelarvuteid. Need on kaalult kerged, suhteliselt odavad (võrreldes personaalsete tahvlitega), mugava kasutajaliidese ja veebisirvimise funktsiooniga, ning nendega saab pikaajaliselt töötada.

Seepärast vaatame, kuidas valida just mobiilset tahvlit

Esiteks pöörame tähelepanu tahvelarvuti riistvarale, esiteks protsessorile.

Protsessor ei ole tahvlitel sama võimas kui tänapäevastel laua- ja sülearvutitel. Kuid samas pole tahvlile võimast protsessorit vaja ning pealegi vajab võimas protsessor palju elektrienergiat.

Kui te ei kavatse teha tahvliga midagi rohkemat kui seda, milleks on see välja mõeldud, siis paarisajast megahertsist täiesti piisab.

Tänapäeval on tahvlite protsessorite võimsused alates 800 megahertsist ja rohkemgi, 1 GHz protsessoriga saab vaadata HD-kvaliteediga videot ja mänge mängida. Mida rohkem hertse, seda võimsam, kuid seda rohkem kulutab ta elektrienergiat.

Teiseks tähtsaks parameetriks on mälu, selle all võib mõelda nii püsi- kui ka operatiivmälu. RAM mõjutab tahvelarvuti töökiirust, praeguste süsteeminõuete juures peaks 1 GB RAMist normaalseks tööks piisama.

Püsimälu valiku suurus oleneb juba kasutaja ahnusest, kui palju ta tahab oma tahvelarvuti mällu toppida; seda võib Micro-SD kaardi abil enamasti suuremaks muuta.

Tahvelarvutitele on installitud mobiilsed OSid, iPadidel on selleks Apple'i iOS ja kõigil ülejäänutel on kas Google'i Android või Microsofti Windows 8.

iOS maksab rohkem ja sellele rakenduste installimiseks on vaja rahakukrut kergendada. Samas on Android kõige levinum ja paljud rakendused on tasuta saadaval.

Ekraanisuurus

on tahvlite juures üheks kõige tähtsamaks parameetriks. Mobiilsete tahvlite suurus võib olla 4-11 tolli, kõige levinumad on 7-10-tollise ekraaniga tahvlid.

Kui teile on tähtis, et tahvel oleks odav ja kompaktne, valige väiksema ekraaniga mudelid, kui aga hindate mugavust, valige suure ekraaniga arvuteid, kuid pidage silmas, et need kulutavad rohkem elektrienergiat.

Tahvelarvutite ekraanid on kahte tüüpi: resistiivsed ja mahtuvuslikud. Mahtuvuslikud on tundlikumad puudutustele sõrmedega, kuid ei reageeri teiste esemetega puudutustele. Resistiivsed reageerivad just puutepulkadele, sõrmedele reageerivad ka, aga väga kehvasti.

Tahvelarvuti tähtsaks parameetriks on selle aku tööaeg, mida pikem see on, seda parem. Tasuks valida mudel, mille aku mahutavus ei oleks alla 2000 mAh. Ei tohiks unustada ka mudeli kaalust, 7-tolliste vidinate optimaalseks kaaluks on kuni 300 g, 10-tolliste puhul 700 g.

Ühendused

Tahvelarvutid on mõeldud eelkõige Internetis surfamiseks, tehke kindlaks, et meeldima hakkanud mudelil oleksid WiFi ja 3G adapterid. Lisaboonusena võiks olla USB-pesa, HDMI-pesa, Interneti ühenduse pesa ning (mida ma tungivalt soovitan) Bluetoothi ühenduse võimalus.

Tahvelarvutid on üldkuhul päris vastupidavad, ning elavad üle paar kukkumist. Vastupidavuse tagab korpuse materjal. Selleks võib olla mõni metallisulam, mis tagab väga suure vastupidavuse ning annab stiilse välimuse, või mõni plastik, mis teeb mudeli kergemaks ning mugavamaks käes hoidmiseks ja tagab kergema ühenduse WiFiga.

Samuti ei tasu muretseda, et ekraan saab kriimustada. Tahvelarvuti ekraani lõhkumiseks on vaja meeletult jõudu kulutada.

Loodan, et antud artikkel aitab teil valida teile sobiva tahvelarvuti!