S-Video (Super-video)

Spetsiaalset viie jalaga pistikut kasutav S-Video port on enamikes TV-väljundiga sülearvutites ning võimaldab seda ühendada nii analoog- kui digiteleriga.

See ei paku kõrglahutust (HD-kvaliteeti) ja kannab ainult videosignaali, nii et peate lisaks ühendama teleriga helijuhtme, tavaliselt sülearvuti 3,5 mm kõrvaklapi pesa kaudu.

Sobival teleril on kas eraldi S-Video ja phono audio pordid (tavaliselt ees) või SCART taga. Soetage sobiva pikkusega S-Video ja helijuhe, vajadusel ka SCART-adapter nende teleriga ühendamiseks.

VGA juhe

Enamikel sülearvutitel on VGA-väljund, mille eesmärk paistab olevat monitoriga ühenduse loomine, aga seda saab ka osade telerite puhul rakendada. Mõnel lameekraaniga televiisoril on vajalik VGA pesa, mis tähendab, et vajate tavalist VGA juhet ja helijuhet. Heal juhul saate sel viisil isegi kõrglahutusega kraami nautida.

Kui teleril puudub VGA-sisend, peate ostma konverterkarbi, mis muundab VGA signaali S-Videole sobivaks. See on kulukas valik (näiteks 1570 kroonine), mille kvaliteet pole samas kuigi kõrge, a la S-Video tasemel.

HDMI

Kui nii läpakal kui televiisoril on HDMI pordid, on see lahendus vast mugavaim ja toodab parimat kvaliteeti. HDMI toetab kõrglahutusi ning kannab nii heli- kui videosignaale ühes juhtmes.

Juhtmehinnad on väga erinevad, aga 120-150 krooniga peaks sobiva küll kätte saama. Kui teleril on ainult DVI-D port, ostke kallim variant, millel on HDMIst DVI-Dsse üleminek.

Mõnel juhul peate vanema sülearvuti puhul kasutama HDMI-juhtme kõrval 3,5 mm helijuhet, et heli tööle saada, eriti kui teleril on ainult DVI-D port.

Windows 7 kaudu

Sülearvuti ja teleri ühendamiseks sobiva juhtme leidmine on tihti vaid pool lahingut. Lisaks peate telekanali lülitama kasutatud sisendile ja läpaka konfigureerima ekraanile jõudvat läbi teleri suunama. See võib toimuda kasutaja sekkumiseta, aga kui ei toimu, proovige kaht asja.

Esmalt otsige F-klahvide (F1, F2 jne) reas monitorimärki - selle vajutamine esitab kättesaadavad displeivalikud. Kui sellest pole abi, tehke Windowsi töölaual tühjal kohal paremklõps ja valige Screen Resolution, et leida ja valida teleriekraan.

Juhtmevaba ühendus

Juhtmeta ühenduse loomiseks on mitu varianti. Esiteks võib sülearvutist signaali USB-pordi kaudu telerisse kanda. Selleks sobib näiteks umbes 1320 krooni maksev Q-Waves Wireless USB AV Kit. Vastuvõtja tuleb torgata televiisori HDMI või VGA porti. Selle ulatus on kümme meetrit, kuid saatja ja ressiiver peavad üksteise vaateväljas olema, mis tähendab, et ka sülearvuti ja teler peavad ilmselt ühes ruumis viibima.

Teine variant on osta mingisugune meediapleier, mis istub teleri peal. Kui raha napib ja teid ei sega video, heli ja fotode kandmine USB-pulgale või välisele kõvakettale, on hea valik näiteks Western Digital Mini Media Player, mis maksab umbes 500 krooni.

Umbes 1500 krooniga saab WD TV HD Live Media Playeri, mis oskab Etherneti pordi kaudu ka interneti või teie võrguga suhelda, aga juhtmeta variant nõuab lisaadapterit.