Artikkel ilmus algselt USA veebilehel Quartz, eesmärgiga anda nõu olukorras, kus mõni laastav katastroof nagu orkaan Sandy mobiiltelefoni ainsaks toimivaks sidevahendiks muudab.

Laadige süleraal ja hoidke seda telefoni jaoks varuks

Asjaolu, et paljud telefonid hakkavad süleraaliga USB-pordist ühenduse loomisel selle kaudu oma akut laadima, on kerge ununema. See protsess käivitub ka juhul, kui süleraal pole vooluvõrku ühendatud.

Et trikki võimalikult säästlikult rakendada, taaskäivitage süleraal kõigi taustal jooksvate rakenduste sulgemiseks, kahandage kuvari heledus minimaalseks ja ärge pruukige raali muuks otstarbeks.

Kui mobiiliaku hakkab tühjaks saama, ühendage telefon süleraaliga ning laske sellel kahjurina arvuti (märksa mahukamat) akut tühjemaks imeda.

Elektrikatkestuse ajal lülitage välja kõik mittevajalikud raadioside-ühendused

Telefoni eri raadioside-süsteemid (WiFi, Bluetooth jt) on peamised akutühjendajad.

Kui soovite, et telefon säilitaks ühenduse mobiilsidevõrguga ning saaks vastu võtta saabuvaid kõnesid ja eriolukorralisi tekstsõnumeid, kuid teil pole vaja kasutada internetti, aitab WiFi-side väljalülitamine aku tööaega pikendada.

Sama kehtib Bluetooth-raadio kohta, mille vahendusel hoiab telefon ühendust peakomplektide, klahvistike ja muude lisaseadmetega. Kui te telefoni ei kasuta ega oota kõnesid või SMS-sõnumeid, lülitage aparaat vallasrežiimile või üldse välja.

Hoidke telefoni laadijas, kuni elekter kaob

Lülitage "tõuketeated" välja

Uudisteenistused ja mitmesugused rakendused saadavad Teie telefonile nn tõuketeateid (ingl push message või notification), mis kergitavad veidi telefoni toitetarvet, kuna nõuavad värskendusteabe allalaadimist.

Tõuketeadete välistamine aitab kahandada kõigi akumaiaste raadiokanalite kasutust. iPhone võimaldab välja lülitada ka lokalisatsiooniteenused, mis toimivad samal põhimõttel tõuketeadetega.

Taustal jooksvate rakenduste sulgemiseks taaskäivitage telefon

Nii toimides võite olla kindel, et Teie mobiilseadmes ei jookse taustal mitte ühtegi mittevajalikku, voolu imevat ja protsessorit kurnavat rakendust.

Kahandage kuva heledust

Teine suurem energiaimur telefonis on ekraan. Keerake ekraanikuva heleduse määr madalaimale tasemele, mis võimaldab sellelt veel lugeda.

Helistamise asemel saatke tekstsõnumeid

Tekstsõnumid on tillukesed, liiguvad kiiresti ega kurna akut telefonivestlusega võrreldaval määral. Pealeselle on tekstsõnumeil rohkem šansse kohale jõuda ka juhul, kui mobiilsidevõrk on parasjagu üle koormatud.

Kasutage autolaadijat

Kui teil sõiduk olemas on, peaks selles muidugi ka vastav vahend leiduma, kuid hädakorral saate seda ehk naabri käest laenata.

Ärge kasutage telefoni

Nõuanne võib tunduda enesestmõistetav, kuid meie veebisidusal ajastul on lihtne unustada, et mobiilsideseadmeid võib pruukida ainult maailmas toimuva kohta info hankimiseks, tehes ka seda vaid pisteliselt.