Just selliste hetkede ennetamiseks on akupangad, millega oma tühjenevat seadet kiiresti ja asukohast sõltumata laadida.

Kuna müügil on kümneid erineva suuruse, välimuse, mahutavuse ja hinnaga akupankasid, siis annab Elisa tooteturunduse juht Mailiis Ploomann nõu, kuidas endale see kõige õigem leida.

Ostuspikker

Esimese asjana võiks ette võtta lihtsa lühikese kontrollnimekirja:

1. Kirjuta üles oma põhilise nutiseadme aku mahutavus. Selle võid leida leiab näiteks veebisaidil www.gsmarena.com.

2. Kirjuta üles kõik seadmed, mida sa eeldatavasti samaaegselt laadida soovid.

3. Milliseid lisavõimalusi akupangalt soovid – laadimisjuhtmed, aku täituvuse indikaator, taskulambi-funktsioon vm?

Kuidas valida?

Akupanga valikul on esimene kriteerium mahutavus. Nutitelefonide akude mahutavust mõõdetakse milliampertundides (mAh), mis levinud mudelitel jääb vahemikku 2000-3000 mAh.

Ka erinevate akupankade mahutavus on väga varieeruv, aga siin on lihtne reegel: vali kindlasti oma nutiseadme aku mahutavusest suurema numbriga akupank. Siis võid kindel olla, et saad telefoni vähemalt korra täiesti täis laadida, enne kui akupank ise laadimist nõuab.

Küsi endalt ka seda, kas soovid eeldatavasti laadida vaid ühte või mitut seadet korraga – näiteks enda ja pereliikme nutitelefoni. Mitme puhul on vaja vähemalt kaks korda mahukamat ja mitme laadimispesaga akupanka.

Uuri kindlasti ka seda, et kui mitu laadimistsüklit akupank vastu peab. Mida suuremat laadimiste arvu akupank lubab, seda pikaaegsem on selle eluiga.

Veel tuleb arvestada akupanga väljundvoolu tugevusega, mis enimlevinud seadmetel on 1 või 2,1 A. Esimese puhul on laadimine tunduvalt aeglasem, mistõttu lihtne soovitus on eelistada pigem akupanka, kus laadimisjuhtme väljund on vähemalt 2,1 A.

Kiirlaadimine

Viimase paari aasta rõõmustavamaid tehnoloogilisi arenguid nutiseadmete omanikele on kiirlaadimise võimalus – näiteks poole tunniga saab täis kuni 80% akust.

Eriti on see oluline liikuva eluviisiga inimesele, kel palju telefonis rääkimist, kirjade-failide vahetamist, Skype'i-kõnesid jm. Aga ka matkajal või seenelisel, kes tunde looduses liigub, sealjuures kauneid vaateid pildistades-filmides.

Sellisel juhul kulub igati marjaks ära, kui portfellis või seljakotis on täislaetud akupank, mille abil nutiseadme tühjenevat akut turgutada.

Hea uudis iPhone’i fännidele: tänavused mudelid X, 8 ja 8 Plus on lõpuks lisanud Apple'i telefonidele kiirlaadimise võimekuse.

Välimus ja lisavõimalused

Tehniliste parameetrite kõrval tasub alati hinnata ka akupanga välimust ja mõõtmeid. Nutiseadmed pole sugugi enam pelgalt praktilised abimehed, vaid toimivad nägusa ja stiilse aksessuaarina.

Õnneks on paljudel tootjatel valikus kena disainiga akupankasid, mida pole sugugi häbi ärikohtumisel nutitelefoni ja sülearvuti kõrval lauale asetada.

Abiks on ka akupanga täituvuse indikaator, tavaliselt LED-tulede kujul. Nii saad olla kindel, et kaasa haaratud abiseade ka tõeliselt abiks on, kui seda vajad.

Samuti on üsna mitmetel akupankadel juba sisse ehitatud laadimisjuhtmed – veendu vaid selles, et see juhe sinu seadmega sobitub ning pääsed tüütust lisajuhtmepuntrast oma kotis-portfellis.

Sagedasel reisijal tasuks kiigata selliste akupankade poole, millel on sisse integreeritud väike taskulamp. Näiteks, kui oled lennujaamas ja soovid midagi kiiresti leida, siis akupanka kättesaadavas kohas hoides saad oma pagasi sisu valgustada ja otsitava ruttu leida.

Nutiseadmed on tulnud meie ellu selleks, et jääda. Ehkki ka akud aina mahukamaks muutuvad, siis ootamatu aku tühjenemise hirmu leevendusena peaks igapäevaelu juurde kuuluma ka targalt valitud akupank.