Barcelonas hetkel toimuval mobiilimessil MWC 2017 on väljas koguni neli uut Xperia X telefoni: XZ Premium, XZs, XA1 ja XA1 Ultra.

Kõigil on vägevad kaamerad nagu Xperia X seeria esindajale kohane. Siin on vaatluse all aga ainult "karja liider" XZ Premium.

Täpsustamata ajal hiliskevadel ilmuv XZ Premium on Sony katse proovida taas õnne 4K pilti näitava telefoniga, kuigi mõnigi nimetaks seda ebavajalikuks akut õgivaks lisaks. Seekord on 4K-le lisatud HDR-pilditehnoloogia toetus, see ultrakõrglahutuse valdkonna hetke kirkaim võlusõna.

Nagu paljude kalliste telefonide puhul ikka, on tehnilised näitajad segu juba tavapärasest headusest (5,5-tolline IPS LCD Triluminos ekraan, 4 GB töömälu, 64 GB andmeruumi, Android 7.1, IP68 vääriline veekindlus, USB-C, loeb kuni 256 GB SD-mälukaarte, 3230 mAh aku, QuickCharge 3 kiirlaadimine) ja püüetest millegi erilisega silma paista (Snapdragon 835 kiip, Gorilla Glass 5 kaitsekiht nii ees kui ka taga, sõrmejäljelugeja on küljel, kuni 1 Gbit/s kiirusi võimaldav LTE modem, stereokõlarid).

(Foto: tootja)

Xperia X sari on ikka uhkustanud vägevate Motion Eye kaameratega ja ka XZ Premium jätkab samal rajal.

Esikaamera on 13 MP, f/2.0 avaga ja teeb 1080p videot. Põhikaamera on üldtrendidele vastu ujudes ühe objektiiviga nagu Sony puhul tavaks, aga 19 MP ja püüab endiselt ennustada, millest pilti teha, et see kiiremini fookusse võtta (predictive capture).

Kaamera teeb 4K videot ja isegi 960 kaadrit sekundis super-aegluubis 720p videot; sellise sensori üle on Sony nii uhke, et tutvustas seda juba natuke enne mobiilimessi algust.

Proovinud ütlevad, et tulemus on hämmastavalt hea, kuigi salvestamise järel videot telefonis töödelda ei saa. Ilmselt andmeruumi säästmisele mõeldes, kuna 720p 960 k/s video ampsab palju ruumi.

XZ Premiumi hind on veel avalikustamata, aga karta on, et see paneb sind kurva näoga kõrva näppima, sest ikkagi 4K ja Sony tippkaameratehnoloogia. Isegi neljast uuest Xperia X-ist järgmise kõige uhkema mudeli XZs hinnad algavad USA-s 700 dollarist. Meil siis ilmselt 700-750 eurost.