Näiteks siis, kui perre sünnib uus beebi. Või kui ees ootab reis kaugele soojale maale. Või kui tekib tunne, et tahaks fotograafiaga hobi korras tegeleda, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Sellistes olukordades peaks nutitelefoni kõrvale vaatama eraldiseisva fotokaamera, millega saab jäädvustada hetki nii, et need ka aastate pärast suuremal ekraanil või välja prindituna ilusad vaadata oleksid.

Kvaliteetsema fotokaamera otsinguil vaadatakse tavaliselt ikka peegelkaamera poole, sest see suur ja uhke proffide tööriist on olnud juba aastakümneid kõikide fotohuviliste ihaldusobjekt.

Viimasel ajal on aga peegelkaamera kõrvale tekkinud uus fotokaamera liik: hübriidkaamerad. Võib julgelt väita, et algajale fotohuvilisele, kes soovib nutitelefoni kõrvale eraldi fotokaamerat, on hübriidkaamera parem valik kui peegelkaamera.

Seda päris mitmel põhjusel. Selles artiklis võrdleme hübriidkaamerat nutitelefoni ja peegelkaameraga. Toome välja eelised ja puudused ning lõpuks vaatame, milliseid hübriidkaameraid 2017. aastal noorele emale, reisile minejale või algajale fotohuvilisele soovitada võiks.

Kas nutitelefonist tõesti ei piisa?

Nutitelefoniga tehtud pilt näeb väiksel ja tihedalt piksleid täis pikitud mobiiliekraanil päris hea välja.

Mobiiltelefoni ekraan võib aga olla petlik. Kui sedasama pilti vaadata näiteks suurema süle- või lauaarvuti monitoril, tabab vaatajat pettumus. Pilt pole sugugi nii terav nagu algselt tundus. Hämaramates oludes tehtud fotod on puha värvilisi täppe täis ja detailsust pole ollagi.

Veel hullem on lugu siis, kui soovime oma mobiiliga tehtud piltidest teha paberfotosid. Ilusa pildi printimiseks on ju vaja umbes kolm korda suuremat faili kui ekraanil vaatamiseks...

Niisiis on mobiiliga tehtud pildid päris okeid – juhul, kui nad sinna mobiiltelefoni jäävadki. Tihti tuleb meil elus ette aga ka olulisemaid sündmusi või perioode. Uue beebi sünd ja laste kasvamine. Erinevad tähtpäevad, soojamaareisid jne.

Kõikides nendes olukordades tehtud fotosid soovime me ilmselt vaadata ka 20-30 aasta pärast. Enamgi veel – selliseid pilte soovime me ju ka enda järeltulevatele põlvedele säilitada. Kas tõesti ainult mobiiliekraanil vaatamiseks?

Kes soovib nutitelefoniga natuke erilisemaid fotosid pildistada, satub kohe kitsikusse. Nutitelefoniga ju suumida ei saa. Samuti on nutitelefoniga keeruline teravat ala seada – näiteks nii, et modelli nägu on terav, aga taust udune. Veel on nutitelefoni keeruline statiivi peale kinnitada – näiteks selleks et hämaras ilusaid pilte pildistada. Jne.

Kas hübriidkaamera on parem kui peegelkaamera?

Nii hübriidkaameral kui ka peegelkaameral on omad plussid ja miinused (kuigi tundub, et aasta-aastalt jääb hübriidkaameral miinuseid aina vähemaks).

Algaja fotohuvilise jaoks, kel puudub varasem kogemus peegelkaameratega ja kes on siiamaani pildistamiseks kasutanud kompaktkaamerat või nutitelefoni, on aga hübriidkaamera parem valik kui peegelkaamera.

Kaks peamist põhjust:

* Hübriidkaamera puhul toimub kadreerimine sarnaselt nutitelefoni omaga – LCD-ekraani abil. Pildistamine on harjumuspäraselt lihtne. Peegelkaamera peamine kadreerimisvahend on optiline pildiotsija. Kaamera tagant okulaarist sisse vaadates näeb pildistaja otse läbi objektiivi peegelduvat vaadet – mitte seda, kuidas pildistatav foto hakkab välja nägema. Sellepärast vajab peegelkaameraga pildistamine algajalt rohkem harjumist

* Fototehnikaga igapäevaselt kokku puutudes olen tihti näinud, kuidas õhinaga ostetud uhke peegelkaamera jääb pärast esmase pildistamisvaimustuse raugemist lihtsalt kapipõhja vedelema. Sest see on liiga suur ja raske ja seda on tülikas kaasa võtta. Algtaseme hübriidkaamera on tuntavalt väiksem ja kergem kui algtaseme peegelkaamera. Lihtsam kaasas kanda.

Peegelkaamera pildikvaliteet pisikeses korpuses

Hübriidkaamerate pildisensor on sama suur nagu enamikus peegelkaamerates ja sellepärast on ka hübriidide pildikvaliteet sama hea.

Sarnaselt peegelkaameratega saab hübriidkaamerate objektiive vahetada. Standardis müüakse hübriidkaameraid standardsete suumobjektiividega, kuid vastavalt pildistamissoovidele saab hübriidide ette hankida väga kvaliteetseid makro-, portree-, telesuum- või muid objektiive.

Kuna hübriidkaamerad on peegelkaameratega sarnased nii pildisensorite suuruse kui ka objektiivide vahetamisvõimaluse (ja kvaliteetsete objektiivide olemasolu) poolest, siis on ka need kaamerasüsteemid pildikvaliteedi poolest sama head.

Kas hübriidkaameraga pildistamine pole mitte liiga keeruline?

Hübriidkaameraga on lihtne pildistada. Kes veel ei tea, kuidas ja miks seada säriaega, ava ja teisi pildistamisparameetreid, see saab lülitada oma hübriidkaamera täisautomaatsesse ehk rohelisse režiimi.

Selles režiimis jääb pildistaja osaks kadreerida ja päästikule vajutada – täpselt nagu nutitelefoniga. Ainult et pildid tulevad ilusamad.

Kes Photopointist hübriidkaamera ostab, saab aga kaasa veebipõhise Fotograafia algkursuse. Seal on lihtsasti lahti seletatud fotograafia põhitõed, nii et kui sa ka alguses oma kaamerat ise juhtida ei oska, võid juba paari nädala pärast pildistada isegi manuaalrežiimis nagu tõeline profifotograaf.

Hübriidkaameraga pildistamine ei ole seega mitte keeruline, vaid hoopis võimalusterohke. Automaatrežiim on alati olemas. Kui aga aga pildistaja otsustab fotograafiat tõsisemalt võtta, on kaameragi oma režiimide ja võimalustega selleks kohe valmis.

Kokkuvõtteks

Nutitelefoniga tehtud pilte on nutitelefonist hea vaadata. Kui sa neid aga aastate pärast suurelt ekraanilt vaatad või perekroonika jaoks paberile prindid, võid tabada end mõttelt: “Ehk oleks pidanud hankima päris fotokaamera”.

Seda päris kaamerat ostma minnes vaata traditsiooniliste suurte peegelkaamerate kõrval ka väiksemate korpustega hübriidkaameraid.

Just algaja fotohuvilise jaoks, kes soovib saada ilusaid pilte igal pool, ilma kaamera seadetesse väga sügavalt süvenemata, on hübriidkaamera märksa parem valik kui traditsiooniline peegelkaamera.