SSD nõrkusena nimetati varasematel aegadel selle lühemat eluiga. Hiljem on olukord tänu tehnoloogia arengule muutunud ja enam see paika ei pea.

Uuringud on aga viidanud, et tänapäevase SSD eluiga mõjutab mitte niivõrd selle põhitöö ehk andmete lugemine ja (üle)kirjutamine, vaid puhas füüsiline vanus.

Tähtsate andmete varundamine pilveserverisse on alati hea mõte, aga kui kaua siis SSD puhul loota, et see vastu peab?

Tootjad hindavad SSD-de usaldusväärsust kolme kriteeriumi põhjal, seega täpselt ennustada on võimatu:

* füüsiline vanus (tähtis garantii osas)

* kettale kirjutatud andmete hulk terabaitides

* kettale kirjutatud andmete hulk terabaitides kindla aja jooksul

Erinevate uuringute põhjal saab aga välja noppida selliseid järeldusi:

* Google'i ja Toronto ülikooli kunagine uuring leidis, et paljukasutatav SSD kestab üldjuhul kauem kui kõvaketas, aga väikeseid töövigu tekib rohkem. Üldiselt aga püsib hiljutistel aastatel toodetud SSD päris hästi, vanus ongi peamine riskifaktor

* Tech Report leidis, et 250 GB andmeruumi pakkuv SSD sureb enne petabaidi ehk 1000 terabaidi jagu andmete kirjutamist, aga mahukamad SSD-d võivad heal juhul vastu pidada mitme petabaidi kirjutamist. See on siinsest kolmest ka ainus uuring, mis põhineb tava-, mitte ärikasutaja-SSD-de testimisel!

* Facebooki uuring lisab huvitava infokillu, et kui SSD elab üle esimesed suuremad tööalased vead, siis peab see palju kauem vastu kui diagnostika-rakendused ennustavad. Vastupidiselt Google'i uuringule leidis Facebook, et kirjutatud-loetud andmehulkadel on SSD vanusele siiski tähtis mõju.

Kokkuvõtteks. Asjatundjad julgevad väita, et tavaline hiljuti (= moodsa tehnoloogia toel) toodetud SSD võiks tavakasutuses vastu pidada aastaid, kui mitte suisa paar aastakümmet.

0,8-1 petabaidi jagu andmete kirjutamine on see maagiline piir, milleni suur osa SSD-sid ilmselt ei jõua. Aga see on juba nii suur andmehulk, et enamikel kuluks selleni jõudmiseks tõesti terve väike igavik.

Lühidalt – sa vahetad tõenäoliselt arvuti palju rutem välja kui selles kasutatav SSD "otsad annab".