Tõenäoliselt on mobiil umbes aasta või kahe vanune ja arvuti sellest umbes aasta vanem. Kuigi igal aastal tuleb välja erinevaid jääkapi ja elektripliidi mudeleid ja Moore’i seadus käsib maailmas inimesi abistavaid asju täitval mikroelektroonikal iga järgmise aasta keskel kahekordselt tõhusamaks muutuda, ignoreerid neid uudiseid ja jääd vanadele koduabilistele truuks, arutleb Kristjan Port ERR Teaduses.

Võib-olla isegi pilkad elektroonikapoe valge kauba seas jalutajaid, kes elavad teadmatuses, kui hea külmkapp sulle on sattunud ja kuivõrd see on end õigustanud. Aga niipea, kui kuuled midagi uuest mobiiltelefonist või arvutist, hakkab hinge närima rahutus ja äng pantvangidraamast, milles oled vägivallaga vananeva ja üha vastikumalt moetut religiooni esindava riistvara külge aheldatud.

Seejuures peab defineerima, mida arvuti all silmas pidada. Suure tõenäosusega on sul kasutada kaks arvutit ja see teine on juba mainitust vähemalt poole vanem ning asub kodus laua all. Kodune lauaarvuti ei tulegi paljudele esimeses järjekorras meelde, sest tema on siirdumas jääkappidega samasse, nähtamatusse koduelektroonika kinnipidamiskohta, mida teadvustatakse peamiselt siis, kui juhtmest sabaga käsulised lakkavad töötamast.

Lauaarvutile on juba aastaid ennustatud ajastut, mida tuntakse PC-järgsena. See pole lausa välja suremine, aga marginaliseerumine väheoluliseks, nagu moetud jalanõud, millele võib heal juhul oma tähelepanuga armuline olla prügi välja viies. Töö seegi!

Üldiselt lähtutaksegi koduse elektroonika puhul kasuliku töö, ilmselt veelgi täpsemalt – kulutõhususe aspektist, mille puhul loed alateadlikult, kui palju seadme hankimise või uuendamise kulu eest saab neist kätte kasulikku teenust. Aga mobiili ja sülearvuti puhul tundub selline arvutus sobimatu raamatupidamusliku lähenemisena, mis ei suuda arvestada uue mudeli mitteomamise rahuldamata isuga kaasnevat närvi- ja tervisekulu, mis tõenäoliselt mitmekordistub, kui mõni sõber on selle endale äsja hankinud. Pealegi võiksid ise ette jõudes lugeda esmavallutusega keha täitva mõnu tulu poolele.

Seetõttu asendad mobiili või sülearvuti ning üha enam ka tahvli hanke puhul kalkulatsioonid emotsionaalset laadi arbuusi kandmisega. Ning mida suuremaks emotsionaalne raskus kasvab, seda lihtsam on see ühe liigutusega minema heita, ulatades müüjale oma pangakaardi.

Kuigi sa ei tee telefoniga, tõenäoliselt siis nutitelefoniga muud, kui seda ühte ja sama, mida viimased paar-kolm aastatki ja sama kehtib siis sülearvuti kohta, tundub pärast uue mudeli reklaami vaadates, et veebiruumis surfata, veebiteenuseid kasutada ja videote vaatamise vahel kirjavahetust ülal hoida on muutumas üha vaevalisemaks. Pole siis ime, miks arvutifirmad toovad turule uusi telefone ja mõnusasti telefoni ning sülearvuti vahemaastikku täitvaid tahvleid. Sest neid on nii palju lihtsam sulle müüa! Trendi märgib ajalooline tähelepanek äsjasest ajahetkest, kui enamus maailmas toodetud dünaamilise mälu kiipidest ei jõuagi enam PC aegade algusest harjumuspäraselt arvutitesse, vaid nendesse muudesse seadmetesse.