Lauaarvutile on tihti kerge andmeruumi ja muutmälu lisada, aga vahemälu kohta seni sama öelda ei saanud. Nii palju kui protsessoril oli, sellega pidid läbi ajama.

Suurim kiibitootja Intel hakkab aga peagi pakkuma lisamoodulit nimega 3D Optane, millega lauaarvuti-jõudlust just vahemälu arvelt turgutada.

Algupärane lahendus on serveritele ja sisaldab kuni 375 GB vahemälu. Uued lauaarvuti-variandid on 16 või 32 GB, mis tundub võrdluses vähe, aga kasu on sellest ikka.

Võid arvestada SSD kiirustega, mis kombineeritud arvuti mõistes ülimalt madalate latentsusaegadega – alla 10 mikrosekundi. See peaks igasuguseid laadimisaegu kõvasti lühendama ja üld-töökiirust kasvatama 28% võrra.

Tootja andmetel muutub 3D Optane'i toel andmeruumi kasutamine 14 korda kiiremaks, tavarakendused nagu Chrome ja Outlook laadivad viis-kuus korda rutem, mängude laadimisajad vähenevad kuni 65% võrra.

PC 3D Optane'i kaks varianti saabuvad müügile 24. aprillil. 16 GB moodul maksab 44 USA dollarit, 32 GB aga 77 dollarit. Otse eurodesse panduna siis seega 41,5 ja 73 eurot, saame näha, mis tegelik maksumus olema saab Eestis.

Lähiajal hakkavad 3D Optane'i oma uutele arvutikomplektidele lisama ka arvutitootjad nagu ASUS, Dell, HP ja Lenovo.

Vahemälu-mooduli lisamiseks on vaja Kaby Lake'i protsessorit (Inteli 7. põlvkonna Core) ja muidugi seda toetavat emaplaati. Nii et mingile vähem moekale süsteemile seda juurde ei pane. Aga sellisele piisab vast SSD-st või hübriidkettast ka.

Intel usub ka, et kiiremaks muutub ainult SSD andmeruumiga arvuti – 3D Optane eemaldaks senise SATA-liidese kasutamisest tekkiva "pudelikaela" andmetöötluses.

Anandtech aga väidab, et kui sul SSD juba on, siis pole vahemälumoodulit tegelikult juurde vaja. Küll aga soovitavad seda ainult kõvakettaga arvutile. Miks Kaby Lake'iga süsteemis peaks ainult tavakõvaketas olema, on muidugi iseküsimus. Aga Intel väidab, et neli viiest tavalauaarvutist kasutabki ainult kõvaketast.

375 GB mahutav Optane 3D serverile maksab USA-s muide 1520 dollarit, aga seda saab kasutada nii vahemäluna kui ka andmete hoidmiseks. See olla vastupidavam kui tavaline SSD, võrreldav juba muutmäluga, sest peaks suutma eluajal kirjutada 12,3 petabaiti andmeid!