Eelnevat arvestades on tore teada, et SSD kettad on küll kallimad, aga omavad kõvaketaste ees palju eeliseid, lõpetades just sellega, et need elavad normaaltingimustes väga kaua.

Internetis ringleb muidugi igasuguseid müüte, aga The Tech Report otsustas läheneda empiiriliselt ja testis SSDde vastupidavust eri tootjate mudelite osalusel.

Kuidas see toimus? Testi läbiviijad panid SSD-d korduvalt 10 GB mahus nii suuri kui ka väikeseid faile kirjutama ja ülekirjutama.

Neli ketast kuuest andsid alla enne oma esimese petabaidini jõudmist, aga sellest pole häda, kuna tootjate poolt lubatud eluead olid sellest veel palju tagasihoidlikumad. Kaks SSD-d pidasid aga andmeid kirjutades vastu isegi 2,5 petabaidini!

Testis osalesid:

Corsairi toodetud Neutron GTX (240 GB)
Inteli 335-seeria (240 GB)
Kingstoni HyperX 3K (240 GB)
Samsungi 840-seeria (250 GB)
Samsungi 840 Pro (256 GB)

Kingstoni HyperX 3K (Foto: tootja)

2,5 petabaidi kirjutamiseni jõudsid aga:

Kingstoni HyperX 3K (240 GB)
Samsungi 840 Pro (256 GB)

2,5 petabaiti ehk kaks ja pool miljonit gigabaiti on juba nii suur hulk andmeid, et tavakasutuses kulub sellise mahu kettale kirjutamiseks ilmselt tuhat aastat – ütleme, paar terabaiti aastas.

See tähendab, et SSD peab vastu palju kauem kui inimesest omanik ja ta mitmed järeltulevad põlvkonnad kokku. Eeldusel, et inimesed ei hakka tulevikus senisest palju kauem elama. Ja eeldusel, et SSD-de füüsilised komponendid vastu peavad. Ja veel lisaks eeldusel, et tavakasutajate failisuurused lähitulevikus umbes samale tasemele jäävad!

Teoretiseerida võib pikemaltki, aga loo moraal on selge. SSD on palju usaldusväärsem kui kõvaketas. Mõtle sellele, kui andmekandja ostmist planeerid!