Operatsioonis osalesid FBI, DEA (USA justiitsministeeriumi all tegutsev narkootikumidevastase võitluse agentuur) ja Hollandi politsei Europoli toega. USA justiitsminister Jeff Sessions ütles, et mõlemas kinni pandud kauplemispaigas tegutses kümneid tuhandeid müüjaid, kes varustasid illegaalsete kaupadega enam kui 200 000 inimest üle maailma.

"See juurdlus, mille viisid läbi pühendunud agendid ja jälitajad, tõestab, et sa (kriminaal - Forte) ei saa end turvaliselt tunda," ütles Sessions. "Me leiame su üles, lammutame su organisatsiooni ja võrgustiku ja võtame su vastutusele."

AlphaBay haldaja on juba teises ilmas

Kolm nädalat enne teadaannet lõpetas AlphaBay ilma mingi lähema selgituseta töö. 5. juulil arreteeriti Tais AlphaBay väidetav haldaja Alexandre Cazes ja selle nädala alguses leiti ta oma kinnipidamiskambrist surnuna, olles end väidetavalt rätikuga üles poonud.

Jeff Sessions
AlphaBay sulgemine viis selleni, et kümned tuhanded kasutajad läksid oma oste tegema väiksemasse kauplemisportaali nimega Hansa - teadmata, et Hollandi politsei on juba selle üle võtnud. Nüüd on ka Hansa suletud, ütles Europoli tegevjuht Rob Wainwright, ja seal tegutsenud müüjad ja ostjad identifitseeritud.

Sada tuhat relvamüügikuulutust

AlphaBay oli kümme korda suurem kurikuulsast Silk Roadi ehk Siiditee nimelisest põrandaalusest küberturust, mis FBI poolt 2013. aastal kinni pandi. Sulgemishetkel oli USA justiitsministeeriumi andmeil Silk Roadi müüginimekirjas üle 250 000 ühiku seadusevastaseid narkootilisi aineid ja mürgiseid kemikaale, lisaks veel 100 000 kuulutust, millega müüdi relvi, varastatud ja võltsitud isiklikke dokumente, võltskaupa, pahavara ja häkkimistööriistu.

Müügiportaalid töötasid Tori võrgus, milles tegutsedes saavad kasutajad anonüümseks jääda.

AlphaBay ja Hansa sulgemisega seoses ütlesid ametivõimud veel, et nad on külmutanud miljonite dollarite väärtuses krüptovaluutat, mida tehingute läbiviimiseks kasutati. Ka Cazeselt ja ta naiselt konfiskeeriti miljoneid dollareid, luksusautosid, kodud neljas riigis (nende seas hotell, mida mees Tais omas). Juhtniite erinevate lihast ja luust kurjategijate tabamiseks on Wainwrighti sõnul saadetud 37 erinevasse riiki üle maailma.