Hiinal on vahendid, võimalused ja motiiv kasutada telekommunikatsiooniettevõtteid pahatahtlikel eesmärkidel,“ öeldakse komitee raportis BBC Newsi vahendusel. „Salastatud ja salastamata informatsiooni järgi ei saa Huaweid ja ZTE-d pidada vabaks välisriigi riiklikust mõjust ning seega kujutavad nad endast USA-le ja meie süsteemidele julgeolekuohtu.“

Huawei asutas Hiina rahvavabastusarmee endine sõjaväelane Ren Zhengfei 1987. aastal.

Ettevõte on kasvanud üheks suurimaks oma sektoris maailmas ning pidevalt on räägitud selle sidemetest Hiina sõjaväega. On väidetud, et Huawei aitab Hiinal koguda informatsiooni välisriikide ja ettevõtete kohta, mida firma ise eitab.

Eelmisel aastal olid USA julgeolekuametkonnad vastu arvutifirma 3Leaf Systems ostmisele Huawei poolt.

Varem sel aastal süüdistati Huaweid ja ZTE-d selles, et mõnedesse nende seadmetesse on installeeritud koodid, mille abil saab tundlikku informatsiooni salaja Hiinasse saata.

Raport avaldati USA presidendivalimiste kampaania ajal, milles Hiina on muutunud poliitiliselt kuumaks teemaks.

Nii president Barack Obama kui ka tema vabariiklasest rivaal Mitt Romney on lubanud suurendada survet Pekingile erinevates küsimustes, alates rahanduspoliitikast kuni Hiina firmadele makstavate riiklike subsiidiumideni.

Äsja kirjutas Obama alla korraldusele, mis blokeeris Hiina firma Ralls Corpi tuuleparkide ostu USA mereväebaasi läheduses Oregoni osariigis.

Huawei asepresident William Plummer ütles, et viimased süüdistused on poliitiliselt motiveeritud.