Üks suur nutiseadme-kiibitootja on firma Qualcomm, mis tutvustas 2013. a sügisel projekti Zeroth, mis muudaks seadmed veel palju taibukamaks – muudaks need ümbritsevast teadlikuks ja võimeliseks otsuseid tegema!

Siht on luua "bioloogiast inspireeritud" protsessor, mis on modelleeritud neuronite järgi ja suudab kogutud info (vastukaja) põhjal õppida nagu pärisaju.

Qualcomm suutis juba tollal näidata, et see ulmeline idee võiks päriselt töötada, vaadake pooleteise aasta tagust klippi:

Aga et mitte lihtsalt jutumeesteks jääda, on nende spetsialistid asjaga hoolsalt tegelenud ja valmistanud mobiiliprotsessori, mis "kognitiivset arvutiplatvormi" reaalselt kasutab.

Kiip kannab nime Snapdragon 820 ja põhineb 64-bitisel arhitektuuril Kryo. See võiks esimese hooga pakkuda mobiilseadmetele lahendusi nagu:

* fotoäpid, mis tuvastavad terveid stseene,

* viirusetõrje, mis tunneb ära ka pahavara, mille tunnuseid andmebaasis veel pole,

* kasutajakeskkonnad, mis reageerivad pigem ilmetele ja pea liikumisele kui nupuvajutustele,

* pidevalt aktiivsed sensorid seadmes, mis jälgivad ümbritsevaid ruumi ja helisid ning püüavad ära arvata, mida kasutaja tahab.

Qualcomm loodab esimese partii elektroonikatootjatele välja jagada selle aasta teise poole jooksul. Valmislahenduste ilmumine sõltub aga seadmete tootjate valmidusest asjaga kaasa tulla, nii et ei maksa loota, et võid mõtleva vidina peagi endale kotti või taskusse susata.

See pole veel kõik!

Mis veel ägedam, Qualcommil on valminud ka Sense ID, sõrmejälje põhjal isikutuvastamise süsteem, mis on senikasutatavatest palju võimekam.

Info kogumine toimub puutetundliku pinna asemel ultraheli abil ja isiku võib kindlaks teha ükspuha millise nutiseadme-pinna vahendusel.

Sense ID suudab ka tavapärastest lahendustest täpsemalt infot koguda – näiteks arvestab ka pooride "mustriga" näpuotstel, mille kaudu keha higi väljutab. See tähendab, et sõrmejälgede võltsimine muutub keerulisemaks.

Lahendus on juba erinevates firmades testimisel; vastava võimekusega nutiseadmed võivad ilmuda kõige varem selle aasta lõpus!

Kokkuvõttes võib öelda, et suur mobiilimess Mobile World Congress 2015 on alles alanud, aga Qualcomm suutis juba elevuse lakke kruvida!