Usume, et tema kirjeldatud probleem äratab (vastakaid) tundeid ja arutlusi ka paljude teiste Google'i teenuste kasutajate seas, nii et tõlgime selle postituse väikeste kärbetega ära.

Samuti on tegemist murettekitava trendiga laiemas mõttes, milles ei ole süüdi ainult Google, vaid iga piisavalt suureks kasvanud tehnoloogiafirma.

***

Olin kunagi Google'i fänn. Olen proovinud ilmselt enamust nende teenustest nii ruttu kui võimalik.

Nüüd aga püüavad nad luua veebi, mis mulle ei meeldi. See on veeb, milles pead kasutama "õiget" brauserit; URLid on teisejärgulised veebikodanikud; sul peab olema Google'i konto ja Google+; sa pead mõlemad sisse lülitama ja teavitama Google'it igast oma sammust.

Võtke näiteks nende värske Google+ uuendus Chrome'i brauseris:

Foto: ekraanitõmmis

Idee on hea, aga... kas tõesti ainus viis seda teha on lasta brauseril iga külastatud lehekülje internetiaadress Google'i serveritesse saata?

Mõne aasta eest oleks nad soovitanud veebmeistril minu veebilehtedele metasildi (HTML meta tag) lisamist, mis osutaks vastavale Google+ lehele ja laseks igal pluginal teisele "järgijaks" hakata.

Nii see juba aastaid töötas. Mu isiklik voog oli mu RSS-voog - Google tahab nüüd selle asendada Google+ profiiliga. RSS-agregaator oli enda valik: nüüd sunnib Google kasutama pooleldi ainult-lugemiseks varianti (Google+). Mu brauser avastas leheküljega seotud vood ise ja lasi nende "järgijaks" hakata - nüüd sunnitakse kasutama Chrome'i pluginat Google+, mis tapab lisaks privaatsuse.

Mäletate veel oma don't be evil filosoofiat, Google?

Ahjaa, ma unustasin. Te tapsite RSSide autoavastamise Chrome'is, Reader on suremas ja Feedburner on elav surnu. Nüüd ma saan aru küll...

Fotol: Google'i sobivalt õela ilmega tippjuht Eric Schmidt