"The Social Network" olla suuresti väljamõeldis sellest, kuidas Facebook alguse sai.

Tegijad ilmselt väänavad tõde, aga siiski huvitav on selles loos peituv laiem tõde Silicon Valley ruttu-rikkaks-kultuurist.

Valleyt valitsesid kunagi teadlased ja insenerid nagu integraalskeemide leiutamisele kaasa aidanud füüsikadoktor Robert Noyce, kes on ka Inteli kaasasutaja. Sealsed tegijad keskendusid teadusele ja loomisele.

Esialgu tulid pooljuhid, mille järgi Silicon Valley nime sai, siis aga arvutid ja tarkvara. Nüüdne Valley on pigem kasiino, paik, kus nupukad noored loodavad kergesti rikastuda. Nende ettevõtted tunduvad kui mitte kasutud, siis kindlasti mitte nii tõsised nagu vana kahurvägi (HP, Intel, Cisco, Apple jt).

Kolm kuumimat tänast tehnoloogiafirmat on Facebook, Twitter ja Zynga. Millega need täpselt tegelevad? Facebook laseb sõpradega suhelda; see sügavmõtteline teenus toodab neile tänavu 1,5 miljardit dollarit käivet, tänu reklaamidele, millega sotsiaalvõrgu poolt miljardit liiget pidevalt pommitatakse.

Twitter on kuulsustega täidetud lärmakas tsirkus, mille õnnetud asutajad pole ikka leidnud võimalust kasumit teenida. Riskikapitaliste see siiski ei takista tosinatele firmadele alust panemat, mis teevad Twitteri või iPhone'i rakendusi; paari aasta eest tegid samasugused firmad Facebooki rakendusi.

Zynga, suurim Facebooki rakenduste tootja, kraabib tänavu kuuldavasti kokku 500 miljonit dollarit. Nad tekitavad inimestes "Farmville'i" ja "Mafia Warsi" taoliste tobedate mängudega sõltuvust, et pärisraha eest mängusiseselt nn virtuaalseid kaupu müüa.

Vanad tehnikaspetsialistid tunnevad aga, et midagi on kaduma läinud.

Kunagi Microsofti tippjuhtide hulka kuulunud, Seattle'is nüüd laborit juhtiv Nathan Myhrvold: "Vana Valley keskendus rasketele probleemidele ja võttis tehnilisi riske. Seda ei saa aga öelda Facebooki ega Zynga kohta. Pea iga Valley tänane asukas kinnitab teile, et liiga palju on mina-ka-hoiakut ja kullaotsijaid, ning liiga vähe inimesi, kes tõesti midagi tähtsat teevad."

Ta ei taha siiski Facebooki ega Zyngat solvata, kellel olla nupukad ideed ja kes teenivad palju raha. "Mind häirivad hoopis ziljonid kaasajooksikud ja ootused, et iga firma peaks keskenduma lühiajalistele kergetele asjadele, mis tooks palju raha sisse. See pole ebarealistlik ega tervislik."

Myhrvoldi enda firma Intellectual Ventures töötab teadlikult trendile vastu. Nad püüavad ainult ülimalt keerukaid probleeme lahendada - uut tüüpi tuumareaktori loomine ja tehnoloogiad, mis võimaldaks malaaria ja kliimamuutusega võidelda.

Ta on ise hästi teeninud, aga muretseb heade ideedega seninägematute inseneride ja professoride pärast. "Kas nad leiavad rahastajaid või veendakse neid ümber ja öeldakse, et nad peaks looma midagi Zynga taolist, sest tänane trend soosib virtuaalseid kaupu?"

Eksisteerib risk, et kui terve põlvkond noori andekaid ettevõtjaid keskendub sellistele alpustele, jääb uue majanduse vundament kuidagi poolikuks. Transistor ja integraalskeem sünnitasid viimasel poolel sajandil kogetud heaoluühiskonna. Aga järgmiseks? "Kui inimesi meelitada kerge rahaga, firmadega, mis ei lahenda midagi rasket, sõidab see rong rööbastelt maha, mis majandust juhib."

Me oleme juba taha jäänud aladel nagu alternatiivenergiad, paremad akud ja nanotehnoloogia. Selle kompenseerimise asemel tegeleme Facebookis taimeseemnete ja aiagnoomide ostmisega. See ei lõpe hästi!

Lõpetuseks klipp Oprah Winfrey telesaatest, kus Mark Zuckerberg räägib Facebookist, "The Social Networki" filmist jm.