Esialgu pealkirja “Kas kantavad arvutid võivad olla sama ohtlikud nagu sigaretid?” all ilmunud artikli tiitlit toimetati hiljem küll veidi tagasihoidlikumaks. Ent selle väited tekitavad siiani vaidlusi.

Mobiilist tuleb kahjulikku kiirgust?

Viidates aastakümneid kõneaineks olnud hüpoteesile, et mobiiltelefonidest kiirgub kahjulikku mõju, uurib artikkel ka kehal kantavate arvutite sarnast ohtu. Hüpoteesi kohaselt on kahjulik mõju seda suurem, mida lähemal raadiolaineid kiirgav seade inimese kehale on ja vastupidi. Kui kanname seadet pidevalt oma kehal, näiteks randmel, võiks sellest lähtuv risk haiguste tekkeks olla suurem.

Probleem on aga selles, et ühtegi vettpidavat tõestust sellisele hüpoteesile pole aastakümnete jooksul leitud. Artikkel peab “kõige määravamaks ja vaieldamatult kallutamatuks" maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) vähi uurimisega tegelenud paneeli raportit. Raporti jägi on “mobiiltelefonid võib-olla kantserogeensed”.

Probleem on selles, et raport ei olnud mõne uuringu kokkuvõte, vaid lihtsalt olemasoleva kirjanduse ülevaade ja tõdes, et selle põhjal "ei saa kantserogeensust välistada”. Konkreetset seost aga pole tõestatud, kuigi hulk uurimusi väidab, et mobiiltelefoni kasutamise ja vähi vahel seost pole, kirjutab Russell Brandom The Verge'is.

Alternatiivmeedik hoiatab 3G eest

New York Timesi sensatsioonihõngulist artiklit ei tee usaldusväärsemaks ka see, et kehal kantavate arvutite kahjulikkuse “tõestamiseks” saab sõna alternatiivmeditsiini viljeleja Joseph Mercola, kelle kõrvaltegevus on äri homöopaatidega.

Tema sõnul on kahjulikud ainult need nutikellad, millel on 3G ühendus, mitte Wifi või Bluetooth. Apple Watchi fännidel ei maksa veel näpuga Huawei või Samsungi SIM-kaartidega kellakandjate poole näidata, sest Mercola autoriteet on pehmelt öeldes kaheldav. USA ravimiamet on talle teinud mitmeid ettekirjutusi eksitavate ravimilehtede pärast ja ravitoime lubamise eest, millel pole teaduslikku tõestust.

Pole kahtlust, et kõneainet terviseriskide üle jätkub, kui juhtmevabade tehnoloogiatega arvutid meie keha pinnale jõuavad. Ja võib olla üsna kindel, et ühel hetkel jõuavad need ka meie keha sisse. Oluline on lihtsalt mõista, kas nii tõsisel teemal räägitakse teaduse abiga või selle seljal liugu lastes.