Nii mõnelgi lugejal tekkis küsimus, kas väliseid kõvakettaid ja teisi mäluseadmeid tuleks niisuguse magnettormi eest kaitsta ja kuidas seda teha, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Vastab Tartu Ülikooli füüsika instituudi professor Jaak Kikas:

Seni tugevaima registreeritud magnettormi ajal aastal 1859 ulatusid Maa magnetvälja häiritused hinnanguliselt väärtuseni 1760 nanoteslat (nT; üks tesla võrdub miljardi nanoteslaga).

Maa magnetvälja püsitugevus (magnetiline induktsioon) varieerub geograafiliselt, ulatudes 25–65 mikroteslani (μT; üks tesla võrdub miljoni mikroteslaga).

Seega on magnettormide korral tegemist selle välja suhteliselt väikese häiritusega. Magnetsalvestusi rikuvad aga väljad, mille induktsioon on suurem kui üks millitesla (mT; üks tesla võrdub tuhande milliteslaga).

Magnettormide põhiliseks kahjustavaks teguriks on elektromotoorjõud (elektriline pinge), mida muutuv magnetväli elektrit juhtivates objektides, nt elektrienergia jaotusvõrkudes, tekitab ja seeläbi neid kahjustada võib.

Magnetsalvestusi nende eest peita aga pole vaja. Pigem tuleks mõelda kahjustustele, mida suured pingekõikumised elektrivõrgus võivad põhjustada elektrilistele kodumasinatele, ja muretseda korralikud kaitsmed.