Iga kasutaja võib nüüd ise otsustada, mida ta arvab iPhone 7 puhul seni enim kajastatud n-ö omadustest nagu kolmandat aastat samaks jäänud disain ja muidugi 3,5 mm heliväljundi ehk rahvakeeli kõrvaklapiaugu kadumine, mis on tootja väitel progressiivne samm ja vapper otsus.

Vapper otsus on see kindlasti. Leidub ju ka teisi telefonitootjaid, kes on väitnud, et 3,5 mm pesale kuluv ruum kuluks tähtsamatele asjadele ära ning tegelikult võib ju igaüks juhtmeta klappe kasutada. Aga Apple on esimene, kes tõesti julges sellest loobuda.

Tavakasutaja vaatenurgast on selline uuendus loomulikult pigem tüütu. Juhtmega klappide pruukimiseks peab nüüd adapteri haarama (see on õnneks telefoniga kaasas).

Juhtmeta klapid AirPods ilmuvad seevastu alles oktoobri lõpus, hind on soolane: USA-s 159 dollarit, meil ilmselt vähemalt 160 eurot ehk juhtmega tavaklapp EarPodist julgelt 4-5 korda kõrgem.

Lisaks on neid pisijubinaid kerge kaotada ja, nagu tähelepanelikud on tabavalt märkinud, kerge alla neelata. Mis võib suure jama kaela tuua, kui sul on lapsi või teisi aplaid koduloomi.

Aga see kõik on muidugi andestatav, kui 3,5 mm pesale kulunud ruum seadme korpuses hästi muu jaoks ära kasutatakse, ning helikvaliteet ei kannata, eks?

Esimese kohta ei oska veel öelda, telefon on liiga uus ja ka Forte pole seda veel testida saanud. iPhone 7 helikvaliteedi osas kuuldub aga, see on nüüd viletsam kui enne.

Foto: tootja

Näiteks Saksamaa ajakiri CT avaldas juba testi, kus võrdles aastavanuse iPhone 6s-i helikvaliteeti ja värske iPhone 7 oma, millega on adapteri abil ühendatud juhtmega klapid.

Selgub, et helikvaliteet on märgatavalt madalam. Kuigi mitmed seda lugu kommenteerinud tehnoloogiasaidid kiirustavad lisama, et tavakasutaja ilmselt vahet ei märka, eriti tavalisi tihendatud mp3-faile kasutades. See tundub tõenäoline ka Fortele.

Mida aga tavakasutajad märkasid ning veebi ja sotsiaalmeedia vahendusel kuulutasid: ka telefonikõnede kvaliteet tundub madalam, seda nii 7 kui ka 7 Plusi puhul. Lisaks muidugi nurinad kummalise sisina üle, mida uued kallid iPhone'id mõnede väitel teevad.

Mis on selle pika jutu point? iPhone 7 ja 7 Plus on kulukad seadmed, ehk oleks mõistlik ostmisega veidi oodata, kuni teiste kasutajate kogemuste põhjal selgemaks saab, kui kvaliteetsed need ikkagi täpselt on. Eriti mis puudutab "julget sammu tulevikku" ehk helikvaliteeti.

Kuna Apple on tuntud tehnoloogiatootja, siis inimesed on väga innukad nende tooteid hoolega uurima, et võimalikud vead maailma ette tuua. Kaua ootama ei pea.

iPhone 7 maksab Hinnavaatlus.ee andmetel Eesti edasimüüjatelt vähemalt 759 eurot (baasmudel, 32 GB andmeruumi). Kui tahad 256 GB andmeruumi, siis maksab kuni 1099 eurot.

7 Plus maksab aga 1020-1119 eurot (baasmudel, 128 GB) või 1129-1249 eurot (256 GB). Tundub päris krõbe hind, et lihtsalt osta ja loota, et Apple on nii progressiivne nagu nad ise väidavad.