Seega pole nii üllatav, et isegi uusimad iPhone'id – värskelt ilmunud 7 ja selle luksvariant 7 Plus – kasutavad LCD-ekraani, kuigi paljud rivaalid on ammu kolinud kiidetud OLED-tehnoloogia leeri.

Super AMOLED on "kallima otsa" seadmetes juba tavaline ja julgemad püüavad seda isegi turunduse huvides edasi arendada, näiteks telefonis OnePlus 3 elutseb salapärasena kõlav Optic AMOLED-i.

iPhone 7 ja 7 Plus kasutavad aga kelmika nimega ekraani Retina HD, mis tähendab LED-taustvalgustusega IPS LCD-d. Esimesel on piksleid 1334 x 750, teisel 1920 x 1080.

(Jah, ka Full HD ehk 1920 x 1080 ei ole iPhone'il "miinimumvarustuses", kuigi teised tootjad ehmataksid ilmselt sellise mõttegi peale j...a püksi ja rõhuvad ammu 2560 x 1440 ehk QHD-le.)

Aga miks ikkagi "vanamoodne" LCD, kui teised suured tootjad rõhuvad pigem OLED-tehnoloogiale, olgu siis kasutusel AMOLED, Super AMOLED või midagi muud?

Vastus on peidus tegelikult juba käesoleva uudise esimeses lõigus. Kui teised loodavad uuenduste ja võimsate põhinäitajate toel suures Androidi seadmete meres silma paista – mis ilmselt siiski ei toimi, sest enamik reaalselt müüdud seadmetest kannavad ainult ühe firma logo, nimelt Samsungi oma – siis Apple on valinud ammu teise tee.

Antud tee kannab sloganit it just works (e.k kõik lihtsalt toimib) ja selle keskmes on mõte, et kvaliteet algab ladusalt töötavast seadmest, hästi realiseeritud täiskomplektist, mitte tehnoloogia viimase sõna jälitamisest. Kvaliteet ei lähe eales moest.

Kvaliteet on tähtsam kui alati kõige-kõigemad numbrilised näitajad, mida enamik tavakasutajatest ilmselt tohutu õhinaga nagunii ei jälgi. Või tohutust hulgast seadistusvõimalustest, millega Android on alati Apple'i iOS-opsüsteemi edestanud, aga mis samuti reaalses kasutuses paljudele korda ei lähe.

Ilusad seadmed üksi pole Apple'il aidanud nii kaua tipus püsida. Neid oskab toota terve müriaad Aasia firmasid, enamik neist seejuures palju odavamalt. It just works on aga juba omaette väärtus. Tähtis on see, kui palju suudad olemaolevast välja pigistada, enne kui uue juurde liigud.

Ilus jutt Apple'i fännipoisilt? Ekraane hindav ja nende kalibreerimise tarkvara tootev DisplayMate ütleb iPhone 7 kohta, et sellel on parima kvaliteediga LCD-ekraan, mida nemad on seni testinud.

Apple ise kiidab selle ekraani puhul värvitäpsust, millest on eriti kasu fotosid tehes. DisplayMate lisab, et pildi kontrastsust ja intensiivsust ei saa välisel vaatlusel täiuslikust eristada.

iPhone 7 värvivalik olla nii lai, et see on võrreldav 4K UHD telerite pakutavaga, mis tähendab, et sellel ekraanl on ka 4K sisu hea vaadata.

Ja Retina-ekraani kvaliteet muudab 4K resolutsiooni pakkumise ebavajalikuks, sest pilt tundub normaalselt vaatamiskauguselt niigi ideaalselt terav.