Ütlen kohe, et ma olen suur juhtmeta kõrvaklappide fänn. Mitte igasuguste, vaid just nende täiesti-täiesti juhtmevabade, kus kaela ümber ei ripu (akuga) lisanööri, mis kogu juhtmevabade klappide eesmärgi ära rikub.

Ka "suured" kõrvaklapid ei ole mu lemmikud. Need on kobakad ja ebamugavad ning ei allu samuti juhtmevabaduse juhtmõttele - pakkuda kasutajale rohkem vabadust. Ühesõnaga, siiani olen ma ainult bluetooth nööpkõrvaklappide fänn, tuntuimad sellised on ilmselt ka artikli pildil olevad Apple AirPodsid.

Kuus kuud planeeri, üks kord osta?

Heade juhtmevabade klappide puhul on üks väga suur faktor, mis ilmselt paljusid potentsiaalseid kliente neid ostmast takistab - hind. Nii oli ka minuga - plaanisin endale mõnusad juhtmeta klapid osta juba vähemalt aasta tagasi, kuid jõudsin selle ostuni alles selle aasta aprillis. Ka siis oli tegemist pigem jonnakusest ostmisega, kui sellega, et ma päriselt oleks "valmis olnud" neid ostma.

Ostmiseks valmis olemise all pean ma silmas seda, et tehnikaga kursis inimesele tundub alati, et võiks veel natukene oodata, siis tuleb välja paremate näitajatega toode. Teate küll, see on see igavene ootamine, millal õige nutitelefon osta. Ja isegi kui lõpuks ühe telefoni välja valid ja ära ostad, tuleb välja, et oled tegelikult loll olnud ja kui sa oleksid nädal aega veel oodanud, oleksid saanud hoopis paremate näitajatega telefoni odavama raha eest. See probleem kehtib kogu nutitehnikaga, sealhulgas kõrvaklappidega.

Igatahes, klapid sain ma aprilli lõpus ostetud. Valisin välja Samsungi tippklapid Samsung Gear IconX, täpsemalt nende 2018. aasta versiooni. Ühest küljest oli see valik selline, kuna mul on Samsungi nutikell, mis on võimeline ka Spotify-d voogedastama ja see mõte kõlas nii atraktiivselt - teha trenni muusikat kuulates ilma klappe kaasas vedamata. Praktikas see muidugi nii libedalt ei läinud ja enamjaolt striimin muusikat siiani oma nutitelefonist. Nutikella rakendus on kohmakas ja ühenduvus klappidega on katkendlikum kui telefonil.

Teisalt tundus ka brändisisene integreeritus hea mõte ja lootsin, et Samsungi klapid töötavad Samsungi nutikellaga ja Android telefoniga hästi. Tõenäoliselt ei oleks aga olulist vahet olnud ka siis, kui mul oleks olnud mõne teise firma kõrvaklapid - erilist kasutusmugavust see juurde ei toonud.

Peale selle lootsin (naiivselt?), et kõige kallimad klapid annavad ka kõige parema kvaliteedi. Selleni me veel jõuame.

229 euro eest pool kuud kasutust

Tõden, et üldiselt läks mul alguses klappidega hästi. Telefoniga ühendamine oli lihtne, nutikellaga samuti ja kõige olulisem oli muidugi see, et mingeid juhtmeid ei olnud. Kuna teen üpris palju sporti, siis oli see ilmselt kõige olulisem faktor. Spordisaalis ilma juhtmeteta möllamine on lihtsalt nii palju mugavam. Jooksmine ilma tilbendava juhtmeta? Kirjeldamatu kogemus.

Kui alguses ostsin klapid ainult spordi tegemiseks, siis just mugavuse tõttu hakkasin neid kandma ka muidu, spordivälisel ajal. Seda isegi vaatamata sellele, et helikvaliteet on juhtmevabadel klappidel vaieldamatult halvem ning alguses on klapid harjumatud ja ebamugavad.

Pean aga taas rõhutama, et on kirjeldamatult hea tunne, kui keegi sul ühistranspordis mööda trügides kogemata klappe peast ei rapsa või jopet eest kinni pannes ei pea pusima, et juhe luku vahele ei jääks. Need tunduvad kõik väiksed asjad, aga kui juba maitse suhu oled saanud, siis ei tahaks ilma selleta olla.

Ilma olemine toob meid järgmise olulise punkti juurde. Minu klapid pidasid vastu pisut üle kuu. 229 eurosed klapid. Positiivse küljena võib küll välja tuua selle, et ostsin klapid suurest poest ning seetõttu vahetatakse need garantiikorras välja. Eks siis uue paariga ole täpselt näha, kas tegemist on kehvade klappidega või sattus mulle tõesti lihtsalt vigane paar.

Aga juhtmeta klapid?

Nüüd olen terve garantiiremondi aja kasutanud jälle juhtmega klappe. Tegelikult kasutan ka arvutis juhtmega klappe, kuna helikvaliteet on parem ja kui ma liigun, siis ei tundu juhtmevabade klappide poolt antav vabadus niivõrd oluline. Kuid olles nüüd kasutanud ka igapäevaselt ringi liikudes juhtmeta kõrvaklappe ning olles seeläbi "vabadust maitsnud", ei tahaks kellelegi soovida seda, et nende juhtmevabad klapid katki läheks.

Kokkuvõtlikult võin öelda, et juhtmevabad kõrvaklapid on tavainimese jaoks kindlasti paremad ja mugavamad. Eriti kasulikud on need siis, kui oled palju liikumises ning sulle meeldib sporti teha - siis on need kindlasti ostu väärt.

Tõenäoliselt on juhtmeta klapid sulle vastumeelt kui oled audiofiil ja pead helikvaliteeti väga oluliseks. Samuti juhul, kui kasutad kõrvaklappe päevas üle kuue tunni. Mõlemal juhul peaksid sa aga ilmselt niikuinii väga kvaliteetseid ja kalleid kõrvaklappe eelistama.

Mina igatahes olen juhtmevabaduse korra juba kätte saanud ja enam juhtmetehnoloogia peale tagasi minna ei taha.