Kas osta USAst või Euroopast? Kas odavam on tarnida uus iPhone ise Eestisse või tuleks ära oodata siinsete edasimüüjate pakkumised? Heidame pilgu peale.

1. Hind

Hetkel on võimalik osta eelmise põlvkonna telefoni iPhone 6-e 699€ eest. Esialgu müügile jõudes maksis see mullu 26. septembril Klickis aga lausa 999 eurot ja ilmselt on ka esialgu vahendajate hind uute telefonide puhul niisama kõrge. Sellise hinna edasimüüjate juures tingib nõudlus, kuid paari kuuga see hind langeb.

Ametlik hind Euroopas on 16 GB baasmudeli eest tänavu €739, mis on 40 eurot kallim kui mullune ametlik hind. Selle hinnaga saab telefoni näiteks ametlikust Apple’i poest Saksamaal või Suurbritannias.

Veel on võimalus telefon osta väljaspoolt Euroopa Liitu, mille puhul on kaks võimalust – kas kaup deklareerida ja arvestada tollimaksuga või tuua telefon siia deklareerimata isikliku seadmena.

USA-s on iPhone 6s hind 16 GB baasmudelil 649$, mis otse valuutakurssi arvestades on 579 eurot. Ameerikas rakendub poes ka käibemaks, näiteks New Yorgi osariigis on see 7% hinnast. Seal oleks telefoni koguhind eurodes seega 620. See hind on üle 100 euro soodsam kui Euroopa ametlikes Apple’i poodides ja kindlasti palju odavam, kui esialgu Eesti edasimüüjate käest ostes. Maksumäär osariigiti on USAs erinev ning kõige soodsamateks osariikideks on 0%-iga - Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire, Oregon.

USA-st ostetud telefoni Eestisse tuues ja deklareerides lisandub käibemaks 20% (arvestakse koos saatmiskuludega) ja tollimaks 0–17%, mis lisaks hinnale juba kuni 200 eurot. Ära ei tohi unustada, et selle hinna sees ei ole veel lisatud saatmiskulu, mis ei ole väga odav, sest FedEx ja UPS küsivad müstiliselt suuri summasid väikestes kogustes tehnika tellimisel välismaalt Eestisse.

2. Transport

Kui osta telefon väljaspoolt Euroopa Liitu ehk näiteks USA-st, saadetakse või transporditakse telefon nn hallil turul siia isikliku seadmena, millelt tollimakse ei maksta. Selleks võtab Ameerikas olev sõber uue iPhone 6s-i pakendist välja ja saadab telefon lihtsalt ilma pakendita Eestisse. Sealjuures märgitakse postipakile kauba väärtuseks alla 150€. Antud hetkel on postipakk 150€ väärtuses maksuvaba ning selle abiga saab säästa importimisel käibemaksu. Selle juurde kirjutatakse, et saaja unustas selle eelmisel reisil sõbra juurde ja soovib seda lihtsalt tagasi saada. Kui soovida ka uue telefoni karpi, siis saab selle toimetada Eestisse tavalise paki abil. Sellise trikitamisega import võib läbi minna, kuid otseloomulikult oleneb ka olukorrast, kas ametiasutus hakkab selles saatjat kahtlustama või mitte.

Kõige lihtsamaks ning soodsamaks võimaluseks USA-st telefon osta on seal reisimine, sest sellisel juhul ei tootele Eesti Vabariigi käibemaks. Selleks tuuakse telefoni ise taskus üle piiri.

Viimaseks ja kõige korrektsemaks viisiks on tellimine Saksamaalt, sest sealt kaupa importides ei tule maksudega tegeleda. RyanAir pakub edasi-tagasi lende Saksamaale alates 40€ eest, autoga sõites võib odavamaltki saada, kuid peab arvestama ajakuluga. Igal juhul on see odavam, kui osta Eesti edasimüüjate käest. Prantsusmaal maksavad Apple’i poodides uued iPhone’id 10€ rohkem kui Saksamaal.

3. Garantii

Eesti iPhone’ide ametlikud hooldepartnerid katavad telefoni garantiijuhtumid sõltumata sellest, kust telefon on ostetud. IM Arvutid ja Valge Klaar võtavad uued iPhone 6s-id garantii korras parandusse, kuna telefonide garantiiprogramm Apple Care on alates eelmisest aastast laienenud tervele maailmale. Garantii kehtib kõikides Ametlikes Apple´i poodides või edasimüüjatel terves maailmas. Lähim ametlik Apple´i pood asub Rootsis.

4. 4G tugi

Eestis on hetkel kasutuses mobiilsagedusteks 800 Mhz, 1800 Mhz, 2600 Mhz (EMT) ja Tele2-l uus 2100 Mhz. Uus iPhone 6s töötab 23-es erinevas LTE sagedusel, mille seas on ka Eesti 4G sagedused. Mullune iPhone 6 toetas 16 eri sagedust.

iPhone 6s toetab LTE Cat 6 klassi andmesidet allalaadimise kiirusega 300Mbit/s. See on küll suur samm Apple’i telefoni jaoks, kuid näiteks Samsungi Galaxy S6 Edge+ toetab juba 450 Mbit/s allalaadimiskiirust Cat 9 klassis.

Kokkuvõte

Kokkuvõttes on kõige soodsam telefon osta USA-st, see taskus siia tuua, seejuures ei kaota ostja telefoni garantiis ega 4G toes. Kõige lihtsam on aga oodata, kuni telefon on Eestis ametlike edasimüüjate juures mõistliku hinnaga müügis.