Xboxi (2001) ja Xbox 360 (2005) järeltulija kannab nime Xbox One (Üks) - see viitab võimsale kõik-ühes kogemusele, mida konsool hakkab tootjate sõnul pakkuma.

Microsoft loodab, et sellest saab ainus meelelahutusseade, mida teleri ette vajate. Sama loodab muidugi PS4 kohta Sony.

Microsoft ei rõhunud Sony PS4 esitluse kombel tehnilistele näitajatele. Õige ja kaval oli keskenduda kasutajakogemusele, mis tekitab esitluse põhjal ootusärevust küll.

Ootuspäraselt ei hõigatud välja seadme täpset ilmumisaega ega hinda - aasta lõpuni peab ootama kindlasti.

Mõned infokillud:

* konsool töötab peaaegu hääletult;

* pult meenutab Xbox 360 omi, aga sisaldab "40 disaini-innovatsiooni" nagu Kinecti kaudu kohene sünkronisatsioon, ja aku peab kauem vastu;

Foto: REUTERS

Fotol: Xbox One'i pult vasakul, Xbox 360 pult paremal

* Uus Kinect on sisse ehitatud, Full HD ja vinget tehnoloogiat täis - täpsem videosilm, kiirem hääletuvastus, suutlikkus lugeda õlgade ja puldi liikumist ning isegi südametukseid. Iseasi, kas sellele kõigele leitakse ka põnevaid kasutusi mängudes.

* häälkäsklused juhivad nii mitmeid põhifunktsioone kui ka telerit;

* Snap Mode võimaldab mitut programmi korraga käigus hoida, nt filmi vaadata ja internetis surfata;

* Microsoft ei ostnud Skype'i ilmaasjata. Xbox One võimaldab tuua grupi-videokõned teleriekraanile - seni kättesaamatu teistele seadmetele;

* Palju eksklusiivset digisisu tulekul, näiteks suur diil NFLiga ja 343 Industriesi / Steven Spielbergi toodetud "Halo" telesari.

* Xbox Live kolib seniselt 15 000 serverilt 300 000-le. Microsoft tahab nimelt kasutajate kraami täismahus pilve paigutada - lõbuvara, filmid, muusika, rakendused, digivideosalvestused jne. Teie kontaktide nimekiri laieneb 1000 isikuni.

Enamust mängudest saab siiski nautida ka netita; kui ühendus käivitada, algab aga kraami sünkroniseerimine pilve.

Foto: REUTERS

Väljahõigatud mängud

Electronic Arts: lähema aasta jooksul ilmuvad järgmised "Madden 25", "NBA Live", "UFC" and "FIFA 14"; samuti on oodata "Battlefield 4"

Microsoft: "Forza Motorsport 5". Lubavad esimese aasta jooksul isegi 15 eksklusiivmängu, neist 8 seninägemata kraam

"Max Payne" 1-2 ja "Alan Wake'i" autorfirma Remedy: üleloomulik põnevik "Quantum Break"

Activision: "Call of Duty: Ghosts"

Ubisoft: "Assassin's Creed 4: Black Flag", "Watch Dogs"

Eidos: "Thief"

"Halo" looja Bungie: "Destiny".

Xbox One ei tunnista Xbox 360 mängukettaid ega sellele soetatud kraami (Xbox Live Arcade vms). Küll saab üle kanda Gamerscore'i.

Mängud tuleb kõvakettale paigaldada. See ei tähenda siiski ootamist nagu arvutil, mängima võib hakata kohe, kui ketas pilus. Ja pärast paigaldust ei pea plaati kasutama.

Paigaldatud mäng seotakse siiski kindla kasutajaprofiiliga. Kui tahad samalt kettalt paigaldada kraami mitmele profiilile, tuleb maksta eritasu.

Tehnilised näitajad

* x64 arhitektuuril põhinev AMD kiibistik (kaheksatuumaline protsessor, Direct X 11.1 toe ja 32 MB ESRAM-manusmäluga graafikalahendus)
* 4K ja Full HD tugi, 7.1 surround-heli
* pilulaadiv Blu-ray lugeja
* 8 GB DDR3 muutmälu, 500 GB kõvaketas
* kolm opsüsteemi (Xbox, Windowsi kernel ja kolmas, mis pakub eelnevate jõul multitegumtööd)
* USB 3.0 ("mõned pordid"), HDMI 1.4 sisend/väljund, gigabitine Ethernet
* 802.11n ja WiFi Direct

802.11n kanaleid on kolm, et konsool saaks suhelda (WiFi Directi kaudu) nii puldi kui ka välisseadmetega, ilma et netiühendus kannataks.

One'i kiibistik on toodetud 28 nm tehnoloogiaga, aparaadi energiatarve saab olema ca 100 vatti. Veidi rohkem kui PS3 või X360 puhul, aga samas peaks One olema eelkäijast neli korda vaiksem. "Peaaegu hääletu," nagu öeldi esitlusel.

Tuleb siiski mainida, et kuigi PS4 omab samuti 8 GB muutmälu, kasutab Sony masin kiiremat GDDR5 RAMi. Näeme, kas see annab olulisi eeliseid.

Kõvaketast ise vahetada ei saa, küll aga saab lisada välise andmekandja!