Tokyos toimub iga-aastane matusemess Life Ending Industry Expo. Reuters vahendab, et tänavu toimus see augusti lõpus ja seal toodi matusehuvilistele vaadata Nissei Eco Co. poolt budistlikke matusetseremooniaid läbi viiv robot. Robot iseenesest ei ole uus, vaid seeon SoftBank Roboticsi väikse humanoidrobot Pepperi ümberprogrammeeritud versioon. Traditsioonilisse keepi rõivastatud matuserobot ümiseb budistlikke suutraid, lööb lahkunu mälestuseks väikest trummi ja on võimeline teenistust ka voogedastama.

Nissei Eco ütleb, et kuna matusekulud on tõusmas, pakub robotist "lugeja" odavat alternatiivi, viies matused läbi vaid umbes 380 euro eest. Muidugi tähendab see, et matusebüroo, mis botti välja laenutama plaanib hakata, peab endale kõigepealt roboti enda muretsema ja selle hind algab 20 000 eurost.

Tasub meenutada, et kevadel ehitasid sakslased valmis üpris omapärase (ja koomilise) religiooniboti - nimelt seadeldise nimega BlessU-2, mis on siis nii-öelda õnnistusrobot. Kasutaja saab robotil asuvalt ekraanilt valida, missugust õnnistust ja missuguses keeles ta soovib (ja kas mees- või naishäälelt), misjärel see tõstab siis "käed" ja õnnistab. Ilmselge kirikuõpetaja aja ja füüsise kokkuhoid.