Tänapäevaste nutitelefonide maailmas pole luksustelefonidel enam erilist mõtet, sest iga aasta ilmub terve kari uusi ihaldusväärseid telefone ja kõik vähemalt 500-600eurosed mudelid on tegelikult täitsa luksuslikud.

Ka Vertu pole muutuvate aegadega suutnud kaasas käia, Nokia müüs ettevõtte 2012. aastal edasi. Omanikke oli sel hiljem veel mitu, aga 2017. a suvel läks ettevõte pankrotti ning jättis 200 inimest rahata ja tööta.

Aga näe imet, keegi on Vertu kaubamärgi vahepeal endale krabanud ja valmis uusi luksustelefoni välja laskma. Esimesed mudelid kannavad nimesid Aster P Baroque ja Aster P Gothic, hinnad algavad vastavalt umbes 3650 ja 4430 eurost.

Esitlus toimus Hiinas ja pole ka ime: just Hiina on suurim luksustelefonide turg. (Uus)rikkaid on seal palju ja kallid telefonid meeldivad neile hästi. Hetkel pole teada, kas Vertu hakkab uudistooteid pakkuma ka väljaspool Hiinat.

Mis siis ühe nutiseadme nii kallikas teeb? Luksustelefonid ei uhkelda ju kunagi isegi ligilähedaselt parimate tehniliste näitajatega, mida selles vallas kohata võib.

Aster P-del on titaansulamist korpus, safiirklaasist ekraanid ja ehtsast nahast tagaküljeviimistlus. Põhinäitajate poolest jäävad seadmed kuhugi veidrale tühermaale soodus- ja kõrgklassi vahel, nagu luksustelefonide puhul ikka:

* 4,97-tolline täiskõrglahutusega ekraan
* Snapdragon 660 kiip
* 6 GB töömälu, 128 GB failiruumi
* 12 MP põhikaamera, 20 MP esikaamera

(Tänapäeval telefonide keskklassi enam praktiliselt ei eksisteeri, kui selleks ei nimeta tootjate üsna hiljutist trendi hakata ca 400euroseid aparaate pakkuma, mis on tippklassiga võrreldavate näitajatega.)

Tänapäeva telefonides ebatavaline disainiotsus on lisada tahaküljele kaks avatavat paneeli või sahtlit, mis kuuldavasti avanevad sama liigutusega nagu Mercedes SLS-i uksed. Sinna alla saab pista SIM-kaardi ja imetleda telefonide autori autogrammi. Vertu seadmed on nimelt käsitsi tehtud.
(Foto: tootja)